Logo
Print this page

Manifestacija 'Dani vakufa 2018' od 13. do 20. aprila

, Published in BiH Featured

Kulturno-vjerska, obrazovna i naučna manifestacija „Dani vakufa u BiH“ bit će održana u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, od 13. do 20. aprila, a partner-grad manifestacije su Fojnica i Trebinje.

Manifestacija ukazuje na veliki značaj i ulogu vakufa u današnjem vremenu, a kako je direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao, promovira vakufe i nova uvakufljenja, doprinosi procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa.

Svečano će biti otvorena 13. aprila, nakon džume-namaza u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i tom prilikom bit će održana promocija vakufskih projekta i potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji novih vakufskih projekata u BiH.

Radi se o projektu adaptacije Moriča-hana, a intencija je da se na drugom spratu izgradi hotel visoke kategorije, s autentičnim izgledom. Drugi projekt je dovršetak izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu.

Tokom sedam dana manifestacije bit će održana regionalna konferencija pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“, a s obzirom da je konferencija dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima na povratu bespravno oduzete imovine, gosti su predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, ali i iz Evrope i svijeta.

- Naše vlasti su sklone zaboravi, i mi smo tu da ih podsjećamo sve dok se zakon o restituciji ne donese, jer od toga mogu imati samo pozitivne efekte – kazao je Zajimović te izrazio uvjerenje da treba ispraviti historijsku nepravdu, i „sve što je zakonom oduzeto, treba zakonom i vratiti“.

Također će u okviru manifestacije biti održan i okrugli sto „Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje“ i tribina „Vakufi i vakifi u Fojnici“. Bit će položen i kamena temeljac za izgradnju vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu i vakufskog administrativnog centra „Medresa“ u Fojnici, a otvoren će biti i vakufski edukativno-poslovni centar u Vitezu.

Planirano je i predstavljanje djela „Bosanske vakufname“ u pet tomova, te održana hutba o vakufima, mevlud i hatma dova u povodu Dana vakifa i lejletu-l-miradža.

Zajimović je kazao da je ova osma manifestacija sadržajno bogata, a intencija je podsjetiti da su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti BiH i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB