Logo
Print this page

25 godišnjica svirepog zločina nad Bošnjacima mjesta Gorica kod Konjica

, Published in BiH Featured
Zločin u Gorici – Buturović Polje_na slici je ruševina kuće u kojoj je živa zapaljena nepokretna starica Džemila Dedić Zločin u Gorici – Buturović Polje_na slici je ruševina kuće u kojoj je živa zapaljena nepokretna starica Džemila Dedić

Udruženje logoraša opštine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca Konjica a uz podršku opštine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, danas u mjestu Gorica obilježava 25 godišnjicu svirepog zločina nad Bošnjacima mjesta Gorica.

25. aprila 1993. godine u ranim jutarnjim satima na mjesto Gorica na području konjičke općine izvršen je napad od strane pripadnika jedinice iz sastava brigade HVO ‘’Herceg Stjepan’’. U jednom danu su ubijeni Mirsad Gabela, Senad Hanić (ubijen pa zapaljen) i Zaim Keško. Isti dan ranjen a nakon teških muka u logoru Buturović Polje, podlegao je Šefkija Šteta. Nekoliko dana poslije nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u porodičnoj kući, živa a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić dok je na kućnom pragu svirepo ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubistava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od strane Međunarodnog crvenog krsta. Za navedene zločine do danas niko nije procesuiran.

Programom današnjeg obilježavanja predviđen je obilazak mezarja u mjestu Gorica te polaganje cvijeća, kulturni program i obraćanje gostiju i zvanica ispred Spomen obilježja nedužno ubijenim mještanima Gorice.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB