Logo
Print this page

Hiljade građana na ulicama Bihaća u znak podrške Dudakoviću i ostalima

, Published in BiH Featured

Na gradskom trgu u Bihaću danas u 12 sati se okupilo nekoliko hiljada građana koji su došli dati podršku bivšem komadantu Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH koji su nedavno uhapšeni u velikoj akciji SIPA-e.

Skup podrške organizovala je Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama i gradovima.

Okupljeni nose parole podrške uhapšenima, te ističu da su pripadnici 5. Korpusa Armije BiH časno branili svoju zemlju.

Skupovi podrške održavaju se u isto vrijeme u Tuzli, Mostaru i Zenici.

"Skup svi zajednički organiziramo, na njemu će se obraćati samo ratni komandanti, bez političara, tako da skup neće imati bilo kakve političke konotacije. Pozivamo sve građane Unsko-sanskog kantona, ali i šire, da se pridruže skupu, kako bismo zajednički pružili podršku našem generalu i njegovim saborcima", izjavio je Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, u petak su uhapsili 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa vrhovnim komandantom Atifom Dudakovićem, zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga APZB Fikreta Abdića.

Pored Dudakovića, slobode je lišen i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, kao i niži oficiri i pripadnici korpusa Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Sud BiH odbio je u nedjelju prijedlog Tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora Atifu Dudaković i još 12 osoba, pripadnika Petog korpusa. Sud im je odredio mjere zabrane, to znači da će večeras biti pušteni da se brani sa slobode.

(klix.ba)

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB