Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

"Sarajevo Halal Fair" okuplja proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta

, Published in BiH Featured

Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin prvog Sarajevo Halal Faira - SHF (Sarajevskog halal sajma), koji će biti održan od 27. do 29. septembra ove godine.

SHF 2018 će okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača. Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Iz BBI-a navode kako ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za halal proizvođače da ostvare kontakt s distributerima halal proizvoda koji su prisutni na tržištima širom svijeta, a koji mogu osigurati globalnu promociju i prodaju halal proizvoda i usluga iz naše regije.

Bukvić: Cilj da se tržište islamskog svijeta približi proizvođačima u regiji

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić je, u razgovoru s novinarom AA, istakao kako su cilj i želja da se ogranizacijom ovog sajama Sarajevo pozicionira kao centar za proizvodnju i distribuciju halal proizvoda, te da se na taj način tržišta islamskog svijeta približe proizvođačima u Jugoistočnoj Evropi.

"U BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ima jako veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Cilj je da napravimo veliki sajam, veliku izložbu svih tih proizvoda i da iz Turske, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Indonezije, gdje su velika tržišta, dovedemo distributere i kupce koji bi otvorili vrata našim proizvođačima kako bi izvozili vani", rekao je Bukvić.

Ističe kako je to veoma važno, te da otvara novu dimenziju Sarajeva i BiH, koji će osim Sarajevo Business Foruma, Sarajevo Film Festivala dobiti i Sarajevo Halal Fair. Najnoviji sajam će u tom periodu glavni grad BiH pozicionirati na mapu svjetske ekonomije. Namjera organizatora je sajam pretvoriti u tradicionalni.

Bukvić navodi kako halal industrija ima veliki potencijal, što potkrepljuje cinjenicom kako se procjenjuje da u Evropi živi blizu 52 miliona pripadnika islamske vjeroispovjesti, odnosno osoba koje vode računa o halal ishrani, odnosno imaju potrebu za onim što je sigurno od stvari koje su vjerom zabranjene, poput svinjskog mesa ili alkohola.

"To je veliko tržište. Za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već su i proizvođači s istoka zainteresovani da dođu na tržište Evropske unije (EU)", naglasio je Bukvić.

Ukazao je i na činjenicu da su tržišta islamskog svijeta ogromna, gdje je riječ o populaciji od 1,5 milijardi stanovnika.

"Mislim da je ovo sajam koji će pokušati doći do tog tržišta, do distributera na tom tržištu, da im ponudi proizvode iz oblasti ishrane, turizma, finansija, kozmetike, farmaceutske i modne industrije, ali i svih industrija koje prate taj trend. Mislim da će to biti veliki izazov. Nama Sarajlijama je velika stvar da Sarajevo ponovo pozicioniramo u centar, poput domaćina velikih sajmova Berlina, Dusseldorfa, Beča...", isakao je Bukvić.

Sarajevo ima veliki potencijal

Obzirom da BBI već punu deceniju uspješno organizuje najveću reginalnu investicijsku konferenciju SBF, koja s pravom nosi epitet "balkanskog Davosa", Bukvić je, na pitanje kakva su očekivanja od halal sajma, odgovorio:

"Moja očekivanja su da će na sajam doći veliki broj distributera iz Saudijske Arabije, Turske, da će se upoznati s onim što se proizvodi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Hvatskoj, Sloveniji, te da će uspostaviti inicijalne kontakte. Moja očekivanja su da će mnogi koji dođu na sajam, možda doći na ideju da imaju proizvodnju u BiH, da im je možda jeftinije, umjesto što izvoze iz Turske ili Saudijske Arabije prema Evropi, da organizuju proizvodnju ovdje, te na taj način smanje troškove transporta, a istovremeno dobiju razne carinske povlastice. Mislim da će to biti veliki događaj i da će postati tradicija", naglasio je Bukvić.

Na kraju je istakao kako se nada da će raditi na širenju, odnosno organizaciji općeg sajma u Sarajevu. Sarajevo, prema njegovim riječima, nema takvih sajmova, ali treba ih imati i za to ima veliki potencijal.

Sarajevo halal sajam će se održati od 27. do 29. septembra u sarajevskoj Skenderiji.

SHF 2018 će pružiti brojne mogućnosti domaćim i međunarodnim kompanijama kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika, regulatora i na koncu potrošača halal proizvoda i usluga.

Također, SHF 2018 ima namjeru da podstakne dodatne investicije i olakša poslovnu suradnju u oblasti halal industrije kao i da omogući uvid u trendove razvoja halal industrije, unaprijedi odnose s lokalnim i stranim kupcima i distributerima, te osigura izravan kontakt i povratne informacije od potrošača halal proizvoda i korisnika halal usluga.

U Bosni i Hercegovini postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga.

Sajam će biti održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a organizator je Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

 

Rate this item
(2 votes)