Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Inspirisan Bosnom osvaja svjetsko tržište

, Published in BiH

Popularni bh. glumac Enis Bešlagić i direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić izveli su zanimljiv business performans „Inspirisani Bosnom“ na prvom FMCG Summitu održanom u Sarajevu pred oko 400 učesnika, vodećih ljudi u BiH i regiji iz oblasti proizvodnje hrane i pića, trgovačkih lanaca, distributera i marketing stručanjaka.

Publika je bila oduševljena načinom na koji je Bešlagić vodio intervju s Hrvićem o poslovanju AS GROUP, koja danas zapošljava oko 3.000 radnika.

U jednoj sasvim novoj formi i opuštenoj atmosferi Hrvić je u svom prvom javnom nastupu pričao o zanimljivim i do sada nepoznatim detaljima o razvoju ove, danas uspješne privatne bh. kompanije, koja svoje proizvode izvozi u 25 zemalja svijeta.

Sve je počelo 1988. godine kada je Sulejman Hrvić, vlasnik AS GROUP, u svojoj kući otvorio prvu prodavnicu. Po završetku rata, otvorili su još jednu trgovinu i proširili djelatnost na veleprodaju sa „tri zaposlena, moj amidža Suljo, njegova supruga Azra i ja“.

Radili su tako do 2003. godine kada su od jednog prijatelja iz Tešnja otkupili mali pogon u kojem su pakovani šećer, riža i kafa. Povećali su za kratko vrijeme obim proizvodnje i stvorili uslove da samo tri godine kasnije hrabro uđu u novi poduhvat – proizvodnju keksa.

I ja sam pakovao keks

-U to vrijeme keks je bio uvozna roba, a mi smo tržištu željeli ponuditi nešto domaće. Izgradili smo objekat, instalirali novu italijansku opremu i otvorili nova radna mjesta. I ja sam pakovao keks. Dobro nam je išlo, ali nam je glavni konkurent bila turska firma Kent sa proizvodnim pogonima u Visokom. U junu 2007. godine saznali smo da se Kent prodaje. Nakon kratkih pregovora s Turcima uspjeli smo kupiti ovu tvornicu. Bio je to prvi slučaj da jedna domaća firma preuzme stranu, ispričao je Hrvić.

Želeći se dalje razvijati i otvarati nova radna mjesta, porodica Hrvić se kasnije otisnula u tekstilnu industriju.

Preuzeli su 2008. godine Napredak iz Tešnja koji je u to vrijeme bio pred stečajem. I tu su pokazali svoja poslovna umijeća, pa danas ova tekstilna industrija zapošljava 360 radnika i proizvodi mantile i kapute za jedan od najprestižnijih svjetskih brandova.

Akvizicija Vispaka

Prehrambena industrija je, ipak, bila prioritet AS Jelaha, pa se krajem 2009. godine rodila ideja o akviziciji visočkog Vispaka koji je tada poslovao s gubitkom.

-Prvu dionicu smo kupili u februaru 2010. godine. U tom trenutku Vispak je imao čak 621 dioničara i devet fondova. Devet mjeseci smo kupovali dionicu po dionicu Vispaka, i u decembru 2010. preuzeli većinsko vlasništvo, kazao je Hrvić.

On je istakao da je nakon samo godinu dana Vispak preporođen zahvaljujući inovacijama i ulaganju u tržište. Lokomotiva Vispaka je svakako Zlatna džezva koja se uspješno plasira u 22 zemlje svijeta.

-Prošle godine prodato je više od 2.500 tona ove kafe koje se nakon BiH, najviše popije u Americi, a potom u Hrvatskoj. Samo u Švedskoj Zlatna džezva je prisutna u više od 1.000 trgovačkih objekata, kako u tzv. etno prodavnicama, tako i u švedskim nacionalnim lancima, istakao je Hrvić.

Za samo četiri godine, koliko AS GROUP upravlja Vispakom, ova kompanija je udvostručila prihod, tako da je u 2014. godini ostvaren promet u iznosu od oko 36 miliona KM.

Ne duguju državi, plaće redovne

Tokom svog 20-godišnjeg poslovanja AS GROUP državi nikada nije dugovala niti jednu marku. Plaće radnicima također nikada nisu zakasnile niti jednog dana, a svi porezi i doprinosi radnicima se uplaćuju istog dana kada i plaće.

Sam Bešlagić na njemu svojstven način u ovakvim prilikama, ispričao je publici dio razgovora sa vlasnikom komanije Sulejmanom Hrvićem, upitavši ga jednom prilikom da li im je država pomogla u njihovom razvoju, na što je Sulejman odgovorio:„Kad smo mi bili mala firma država je pomagala velikima, a sada kada smo velika firma država pomaže malima“, što je izazvalo aplauz i oduševljenje publike.

I voda je kupljena

Bešlagić i Hrvić su u opuštenoj atmosferi ispričali kako je nastala kupovina dijela tekstilne industrije Borac iz Travnika, kada je nastao Fortitudo d.d.o.

Nakon dugotrajnih pregovora s Vladom FBiH o rješenju nagomilanih problema ovog preduzeća, proizvodnja je pokrenuta u novembru 2012. godine.

-Tada se šilo 100 odijela dnevno, a već danas je to 650. Zahvaljujući investiciji, koju smo realizirali prije nekoliko mjeseci, Borac će moći proizvoditi 850 odijela na dan, pojasnio je Hrvić i nastavio:

Nakon Travnika vratili su se ponovo u Tešanj, i investirali u tvornicu vode. Bila im je to dugogodišnja želja i uspjeli su je ostvariti 2013. godine, uz mukotrpne pregovore s tadašnjim vlasnikom.

-Za devet mjeseci smo kupili dionice od 621 vlasnika Vispaka, a trebalo nam je nekoliko godina da se dogovorimo sa Salkom za preuzimanje Oaze, kazao je Hrvić, izazvavši smijeh u publici.

Oaza je odmah počela raditi punim kapacitetom i osvajati svjetske nagrade za kvalitet.

Spašavanje Klasa

Samo godinu kasnije, ulazi se u najveću investiciju – akviziciju Klasa.

-Prvi put smo akvizirali jednu grupaciju, jer Klas je vlasnik kompanija Sprind d.d. Sarajevo, te Mlina i pekare Ljubače. Pregovori s porodicom Selimović trajali su devet mjeseci i za to vrijeme AS GROUP je bila jedini kandidat za kupovinu ovog prehrambenog giganta. Niko drugi nije iskazao interes za kupovinu Klasa. Klas se u to vrijeme nalazio na koljenima, i bilo je pitanje trenutka kada će zatvoriti pogone. Bila su upitna radna mjesta ne samo radnika Klasa nego i povezanih društava Sprind i MIP Ljubače. Nije bilo zaliha pšenice, ali je 26 vagona pšenice odmah sa novim vlasnikom ušlo u Klas, u martu 2014. godine, pojasnio je Hrvić.  

Upravo ta pšenica je bila spas za BiH, tokom majskih poplava.

Naše vrijeme tek dolazi

-Naše vrijeme tek dolazi. U to smo sigurni. U tom smislu na pomolu je i realizacija velikih regionalnih projekata, o kojima će uskoro biti više riječi. Međutim, priča o Bosni i Hercegovini još nije ispričana. Mi vjerujemo da nismo sami u toj priči. Uvjereni smo da inspirisani Bosnom svi zajedno u ovoj zemlji imamo “materijala” za prvih 100 godina. U tom smislu voljeli bismo vidjeti više bh. kompanija koje će na svoj način pričati uspješnu priču o Bosni i Hercegovini. Mi smo dokaz da je uspjeh moguć. Ovo je naša šansa i mi je nećemo ako Bog da propustiti!, poručio je na kraju Hrvić.

(NAP)

Rate this item
(0 votes)