Logo
Print this page

Izabrano novo rukovodstvo Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

, Published in Dijaspora Featured

U novosagrađenom islamskom centru Bošnjaka u Mainzu tokom proteklog vikenda održana je konstituirajuća sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) na kojoj je izabrano novo rukovodstvo ovog najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa Islamske zajednice u Njemačkoj. 

Pored više od 50 sabornika (predstavnika džemata), sjednici je prisustvovala i visoka delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koju su činili Razim Čolić (Direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu) i Mensur Karadža (Šef odjela za pravne poslove). Sjednici je također prisustvovao i Muftija IZBNJ Pašo Fetić, te članovi Mešihata IZBNj.

Razmatrana su mnoga značajna pitanja, te aktivnosti Mešihata u proteklom periodu. Usvojene su izmjene i dopune u Poslovniku o radu Sabora, te amandmani na statut krovne organizacije; usvojen je i Pravilnik o radu imama. Sabor je razmatrao i usvojio izborna pravila čime je trasiran put za provođenje izbora na nivou IZBNj. Usvajanjem Standardiziranih džematskih statuta do kraja 2017.godine će nakon sprovedenog izbornog procesa u potpunosti biti zaokružen proces reorganizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Za predsjednika Sabora izabran je Edin Atlagić, za potpredsjednika Asim ef. Jelovac (Koblenz), a za sekretara Sabora Bilal ef. Hodžić (Ulm).

Također su izabrane finansijska i statutarna saborska komisija. Tročlanu finansijsku komisiju sačinjavaju u narednom mandatnom periodu: dr. Muharem ef. Šabić (Frankfurt), Meho Travljanin (Berlin) i Anel Cerić (Frankfurt). Statutarnu komisiju čine: Amel ef. Hadžić (Karlsruhe), Zenahir Mraković (Darmstadt), te Ševket Zukić (Mainz).

A.H.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB