Uspješna donatorska večera za izgradnju Islamskog Kulturnog Centra Bošnjaka u Syracuse (SAD) (AUDIO) Istaknuto

14 Mar 2017
Izgled budućeg Islamskog kulturnog centra Bošnjaka Syracuse Izgled budućeg Islamskog kulturnog centra Bošnjaka Syracuse

Džemat Islamski Kulturni Centar Bošnjaka Syracuse u gradu Syracuse, državi New York, na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država je na veoma uspješnoj donatorskoj večeri u gotovini sakupio 259,000.00 USD, što je više nego dovoljno za potpisivanje ugovora o kupovini zemlje.

U subotu navečer, 11. marta 2017.godine, džematlije džemata IKCBS kao i gosti iz susjednih i bratskih džemata iz gradova Utica, Albany, Rochester, New York, Philadelphia, Mechanisburg i Erie ukupno su uspjeli sakupiti rekordan iznos od 572,394.00 USD za izgradnju džamije u Syracuse.

Džemat Syracuse koji broji oko 200 porodica Bošnjaka, većinom preživjelih iz srebreničkog genocida već godinama živi i djeluje u prostorijama koje su premale za broj džematlija. Džemat na vjerskoj pouci ima gotovo stotinu polaznika.

U javljanju za radio BIR imam džemata, prof. Muris ef. Neimarlija, rekao je da je džamija od oko 115 metara kvadratnih metara već pretijesna za sve vjernike koji žele u njoj klanjati džumu namaz, a naročito na teravih namazima ili bajramima.

Još od dolaska Muris ef. na mjesto imama u džemat, početkom 2010.godine, počelo se sa iznalaženjem rješenja za adekvatne džematske prostorije. Nakon tri odbijenice zahtjeva za dozvolu dogradnje postojećeg objekta odlučeno je da se pokuša naći veći objekat ili zemlja na kojoj bi se gradila džamija. Imam i džematski odbor su obišli veliki broj objekata ali ni jedan nije odgovarao potrebama džemata.

Zbog toga je izabrana parcela zemlje od gotovo stotinu duluma ravne čiste zemlje koja se nalazi u naselju u kojem većina džematlija ima kuće. Vrlo brzo je skopljen predugovor i dogovorena cijena ali je traženo od prodavca da dopusti džematu da prvo traže dozvolu za gradnju džamije kako bi bili sigurni da će se na parceli moći graditi džamija prije same kupovine zemlje. Nakon pet mejseci usaglašavanja projekta sa pravilima opštine, Odbor za planiranje je odobrio i podržao projekat džemata a potom je i Opštinsko vijeće dalo podršku i odobrenje džematu da gradi džamiju sa munarom koja će imati površinu oko 630 kvadratnih metara sa isto toliko prostora u podrumu i još oko sto kvadrata mahfila/musandere za žene.

Osim klanjaćeg prostora u planu je da se u džamiji izgradi restoran sa kuhinjom (u podrumu), učionice, abdesthane, prostorije za omladinu, za sastanke, za hanume, igraona za djecu, itd. Planirani su i fudbalsko, košarkasko i tenisko igralište, parking za oko 130 automobila, šadrvan i dječije igralište. Dimenzije parcele u budućnosti omogućuju i dodatnu gradnju svega što bude trebalo zajednici.

Nakon dobijene dozvole trebalo je sabrati novac za kupovinu zemlje koja košta 219.000$ te je zakazana donatorska večera za 11.mart 2017.godine.

Prijatno iznenađenje je bio veliki odziv džematlija džemata IKCBS kao i gostiju iz susjednih i bratskih džemata, a konačni rezultat je rekordan iznos od 572,394.00 USD za izgradnju džamije u Syracuse.

Svi koji nisu bili na donatorskoj večeri svoje donacije za gradnju džamije mogu uplatiti preko paypala:

www.paypal.me/iccbs

ili slanjem čecka na adresu džemata: Islamic Cultural Center of Bosniaks Syracuse, 6500 Fremont Rd, East Syracuse, NY, 13057. Na čeku naznačiti (Pay to): ICCBS.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo