Direktor Aleksandrijske biblioteke u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

02 Feb 2016

U ponedjeljak,  1.02.2016. godine,  Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio je direktor Aleksandrijske biblioteke, gospodin Ismail Serageldin sa svojim saradnicima.

Uvaženu delegaciju primili su akademik Enes Karić - direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, Muhamed Hodžić - v.d. direktora Biblioteke i dr. Mustafa Jahić – viši naučni saradnik. Oni su goste upoznali sa pisanim kulturnim blagom Bosne i Hercegovine koje je pohranjeno u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, kao i sa njenim odjeljenjima i depoima.

U periodu od 2006 – 2008. godine su ove dvije biblioteke imale potpisan ugovor o saradnji,  pa je izražena nada da će se saradnja u narednom periodu obnoviti.

Inače, Aleksandrijska biblioteka je jedna od najvećih riznica znanja na zemlji. Više puta u historiji je uništavana i obnavljana. Nova zgrada je izgrađena je kao moderno, nesvakidašnje zdanje na 40.000 kvadratnih metara, u kojoj ima mjesta za 8 000 000 knjiga.

Oblikom podsjeća na ogromni solarni disk. Na granitnom zidu koji gleda na jug uklesana su slova većine svjetskih pisama, što predstavlja svojevrsnu promociju nacionalne, kulturne i jezičke šarolikosti koja se čuva u ovoj građevini. U svom sklopu posjeduje i muzej, najveću javnu čitaonicu na svijetu, kao i specijalizovane dječije, čitaonice rijetkih knjiga, rukopisa i mikrofilmova.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo