Zbirka umjetničkih fotografija poklonjena Gazi Husrev-begovoj biblioteci Istaknuto

25 Mar 2016

Bosanskohercegovački umjetnik i fotograf Faruk Ibrahimović poklonio je svojih 60 umjetničkih fotografija Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Radi se o zbirci fotografija nišana iz ciklusa „Posuđeno vrijeme“ koje su nastajale nekoliko godina u fotografskim putovanjima autora širom Bosne i Hercegovine, i bile izlagane u našoj zemlji i regionu.

Autor je, fotografirajući nišane svojim objektivom, zabilježio kulturno naslijeđe BiH iz razdoblja turske vladavine, tačnije 15. i 16. stoljeća.

Fotografije prikazuju razne oblike nišana a karakterizira ih autorska filozofija iz koje se može izvući poruka o spoznaji prolaznosti ovog svijeta i vječnosti što nas nesumnjivo čeka. Nišani govore živima: Sjetite se smrti!

Faruk Ibrahimović rođen je u Brčkom, a fotografijom se počeo baviti od djetinjstva. Prvu fotografiju izložio je 1963. godine. Učestvovao je na 167 kolektivnih izložbi (u zemlji i inostranstvu) i osvojio 49 nagrada. Također, održao je 30 samostalnih izložbi i video projekcija u Tuzli, Bihaću, Brčkom, Goraždu, Grazu, Mariboru, Osijeku, Počitelju, Sarajevu, Zagrebu, Zenici, Adani, Izmiru, itd.

Nosilac je zvanja majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH. Bio je član te Asocijacije i osoba za vezu sa FIAP-om, Svjetskom organizacijom za umjetničku fotografiju. Sada je član Američkog fotografskog društva (PSA).

Njegove fotografije se nalaze u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama u Australiji, Austriji, Finskoj, Mađarskoj, Norveškoj, SAD, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Od sada će one biti i dio nebibliotečkog fonda Gazi Husrev-begove biblioteke. Obzirom da se u atriju muzeja Biblioteke već nalaze i primjerci kamenih nišana, starih česmi, i dijelova starih džamija, uz ovu zbirku fotografija, ti će eksponati pričati jednu zajedničku priču o historiji, kulturi, arhitekturi, umjetnosti i životu u Bosni i Hercegovini.

(ghb.ba)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo