Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Dr. Fikretu Karčiću dodijeljeno priznanje i nagrada „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević"

, Published in Društvo Featured

U utorak 27. septembra 2016. godine u Sarajevu je organizirana svečana dodjela priznanja i nagrade ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ prof. dr. Fikretu Karčiću, predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH.Priznanje i nagradu ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ ustanovio je muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Ovo priznanje i nagrada dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici.

Priznanje ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' ustanovljeno je 2009. godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno dr. Nusretu Isanoviću (2009.), hfz. dr. Halil ef. Mehtiću (2010.), muftiji zagrebačkom Ševko ef. Omerbašiću (2011.), akademiku Enesu Kariću (2012.), muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu (2013.), muftiji zeničkom dr. Ejub ef. Dautoviću (2014.) i muftiji prof. dr. Mevlud ef. Dudiću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (2015.).

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'', u sastavu: muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, hfz. prof. dr. Halil Mehtić i mr. Jakub ef. Salkica, na svojoj sjednici održanoj u petak 03. 06. 2016. godine, u Zenici, donijela  je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' dodijeli prof. dr. Fikretu Karčiću, predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH.

Fikret Karčić rodjen je u Višegradu 11 marta 1955. U rodnom mjestu završio je 1969. godine osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, koju je završio 1. jula 1974. godine. Nakon toga, u septembru iste godine upisao je Pravni fakultet u Sarajevu gdje je diplomirao 30. juna 1978. godine, sa prosječnom ocjenom 9.11. U znak priznanja za postignuti uspjeh u studiju dobio je Diplomu Fonda “Hasan Brkić” i Zlatnu značku Univerziteta. U toku studija dvije akademske godine je bio angažovan kao demonstrator na predmetu Istorija države i prava naroda SFRJ, te dobio univerzitetske nagrade za studentske radove pišući o temama: bune i otpori seoskog stanovništva u BiH u vrijeme osmanske uprave, međunarodnoj zaštiti ljudskih prava i Ligi arapskih država.

Godine 1978. upisao je postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Beogradu, odsjek Pravne istorije. Nakon što je položio sve propisane ispite, izradio je i 22. maja 1985. godine uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941, te time stekao akademski stepen magistra pravnih nauka.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Fikret Karčić je registrovao doktorsku disertaciju pod naslovom Pokret za reformu šerijatskog prava i njegov odjek u Jugoslaviji u prvoj polovini 20. vijeka koju je odbranio 30. juna 1989. godine i time stekao titulu doktora pravnih nauka.

Fikret Karčić se za akademske potrebe koristi, pored maternjeg bosanskog jezika, i engleskim, arapskim i turskim jezikom.

Nakon diplomiranja Fikret Karčić se zaposlio na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu u svojstvu asistenta na predmetu Fikh (Islamsko pravo) koji je predavao prof. Hamid Hadžibegić. U tom svojstvu radio je do 23. maja 1985. godine, kada je izabran za predavača. Kao predavač napisao je predavanja za predmet Istorija šerijatskog prava koja su više puta štampana i koja se i danas koriste za izvodjenje nastave na ovom predmetu. Nakon sticanja naučnog stepena doktora pravnih nauka izabran je 9. oktobra 1989. godine u zvanje docenta. Na osnovu objavljenih naučnih radova i uspjeha u nastavi izabran je 14. novembra 1991. godine za vanrednog profesora na Islamskom teološkom fakultetu.

U istom zvanju radio je kao gostujući profesor na Teološkom fakultetu Univerziteta Marmara u Istanbulu u periodu 1. januar – 1. decembar 1993. godine, držeći predavanja na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Nakon toga je 27. decembra 1993. godine angažovan na Fakultetu za islamske i društvene nauke Međunarodnog islamskog univerziteta Malezija u statusu vanrednog profesora. Za redovnog profesora izabran je na ovom Univerzitetu 11. jula 1997. godine, nakon provedene procedure u koju su bili uključeni ocjenjivači kako iz reda nastavnika Međunarodnog islamskog univerziteta Malezije tako i univerziteta iz BiH i Turske. U ovom zvanju Fikret Karčić je radio na Medjunarodnom islamskom univerzitetu Malezije sve do 30. augusta 2002. godine. Tokom gotovo devet godina angažmana u Maleziji, na univerzitetu gdje se nastava izvodi na engleskom i arapskom jeziku, Fikret Karčić je predavao nastavne predmete na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, kurseve za doktorante, supervizirao izradu magistarskih i doktorskih radova i bio član komisija za njihovu ocjenu. Nastavni predmeti koje je predavao ticali su se Islamskog prava, njegove savremene dimenzije i kodifikacije, sa naglašenim historijsko—pravnim u uporedno-pravnim pristupom, te metodologije istraživačkog rada. Izvođenje nastave na postdiplomskom studiju od strane Fikreta Karčića njegovi studenti su u I semestru akademske 2001/2002 putem Teaching feedback survey ocijenili ocjenom 4.84 (od 5.00) što ga je svrstalo u red najuspješnijih profesora na ovom univerzitetu.

Od 1. septembra 2002. godine Fikret Karčić je nastavio rad na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao redovni profesor na katedri Fikha (predmet Historija šerijatskog prava). U isto vrijeme, od 1. oktobra 2002. godine je na osnovu ugovora angažovan na Pravnom fakultetu u Sarajevu radi izvođenja nastave i obavljanja ispita na predmetu Opća historija države i prava. Ovakav angažman je nastavljen sve do 2004. godine, kada je Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta na svojoj sjednici od 21. aprila na osnovu prethodne saglasnosti Senata Univerziteta u Sarajevu izabralo dr. Fikreta Karčića u zvanje redovnog profesora za nastavni predmet Opća historija države i prava (danas: Komparativna pravna historija). U tom zvanju on je stalno zaposlen na Pravnom fakultetu u Sarajevu od 1. jula 2004. godine. Istovremeno, dr Karčić je nastavio da honorarno bude angažovan na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na predmetima Historija šerijatskog prava i Religija i pravo.

Prof. dr. Fikret Karčić je s referatima učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima.

Autor je, priređivač i prevodilac velikog broja knjiga, publikacija i članaka u časopisima i enciklopedijama.

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ za 2016. godinu dodijeli  prof. dr. Fikretu Karčiću.

(islamskazajednica.ba)

Rate this item
(1 Vote)