Okrugli sto o svetim tekstovima i miru u svijetu

05 Nov 2016

Okrugli sto "Sveti tekstovi i mir u svijetu" održan je u Goraždu u sklopu projekta Unapređenja međureligijske izgradnje mira koju Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) realizuje u saradnji s Catholic Relief Servicesom (CRS), te uz pomoć Renovabisa, njemačke katoličke organizacije za pomoć narodima u jugoistočnoj Europi.

U radu okruglog stola učestvovali su profesori predavači – uvodničari iz tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, članovi i aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, imami i sveštenici, vjeroučitelji i drugi prosvjetni radnici, te mladi iz općina Foča, Foča u FBiH, Goražde, Novo Goražde i Višegrad, predstavnici MRV-a, Catholic Relief Servicesa, predstavnici kancelarije OSCE-a u Foči te predstavnici lokalnih zajednica iz Goražda i Novog Goražda.

U okviru programa okruglog stola predavači su govorili o tome šta sveti tekstovi judaizma, kršćanstva/hrišćanstva i islama nude na putu izgradnje trajnog mira u svijetu.

U kontekstu svetih tekstova i mira u svijetu na okruglom stolu, pored ostalog, govorilo se o pojmovima šalom i selam, o miru koji dolazi od Boga, o njegovoj svetosti, vezi s istinom i pravdom, o pojmu mira u dijelovima svetog teksta koji se svakodnevno izgovaraju, o stvarnom miru a ne pukom odsustvu sukoba, kao i o odgovornosti svakog pojedinca u izgradnji mira na ovom svijetu.

Razgovarano je o kontaktu među ljudima kao ključnom momentu u izgradnji mira, o miru kao plodu obzirnosti i poštovanja načela "da činiš ono što želiš da se tebi čini, kao i da ne činiš ono što ne bi htio ni da se tebi čini“, te o primjerima mirotvorstva iz života najzačajnih imena svetopovijesti, o potrazi za mirom kao stalnoj eshatološkoj potrebi, o postizanju mira sa sobom, s Bogom i svijetom koji svakog od nas okružuje...

Istovremeno, govorilo se i potrebi crkava i vjerskih zajednica za odbranom mira, obavezi odgajanja generacija koje shvataju važnost pojma mira i uzvišenosti vrijednosti usko vezanih za njega, poput istine, pravde, slobode i ljubavi.

Bilo je riječi i o tome kako svi moramo biti graditelji mira, o važnosti saradnje svih pojedinaca i institucija, o tome kako pravi vjernici ne mogu biti nemirotvorci, kako mir mora da prožima društvo i kako je mir moguć.

Učesnici okruglog stola Sveti tekstovi i mir u svijetu ocijenili su da ovaj skup predstavlja značajan doprinos pripadnika crkava i vjerskih zajednica.  

O temi okruglog stola govorili su dr. Darko Đogo, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "S. Vasilije Ostroški" u Foči, mr. Vikica Vujica, profesorica Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Igor Kožemjakin, predmolitelj Sarajevske sinagoge i član Sekretarijata MRV-a, te Dženan ef. Imamović, član Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Riječi dobrodošlice pristunima je uputuio član Odbora za međureligijsku saradnju Goražde jerej Mihailo Andrić, a prisutnima su se u zvaničnom dijelu obraćanja obratili i Božana Ivelić-Katava, kao predstavnica MRV-a BiH, te Sanja Lepić, predstavnica Catholic Relief Services-a.

Na pripremi i realizaciji okruglog stola radila je grupa aktivista Odbora za međureligijsku saradnju Goražde - Azra Bajrović, mr. Džanan Obuća, Jelena Kovačević, Mihailo Čarapić i Melisa Kurtić.

Aktivnost je, u prvom redu, plod saradnje Crkvene opštine Goražde i Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo