Logo
Print this page

Muhammedijat: Izložba o formama imena Muhammed (VIDEO)

, Published in Društvo

U petak, 23.12. u 13:00h u Brusa-bezistanu je, u sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah", otvorena izložba: "Muhammedijat" autora Ferid Abdulrahem al Ali-ja.

Svečanost otvaranja izložbe "Muhammedijat" započeo je Ahmed Alili učenjem odlomka iz Kur'ana, nakon čega je uslijedilo obraćanje direktora JU "Muzej Sarajeva" g. Mirsada Avdića koji je u svom obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije jer su upriličili ovu izložbu u sklopu svojih aktivnosti.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović se zahvalio prisutnima na odzivu na ovu aktivnost a posebnu zahvalu uputio dr. Ferid Abdulrahem al Ali-ju, autoru ove izložbe, kao i prof. dr. Ćazimu Hadžimejliću jer je upriličio upoznavanje sa pomenutim autorom.


Ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini g. Nasser Riden Thamer Almotairi je kazao da ovom izložbom Ambasada Kuvajta u BiH želi da ojača saradnju između dvije zemlje, ocjenjujući da su kultura i umjetnost jedan od najljepših načina unapređenja saradnje BiH i Kuvajta. 

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović se također obratio prisutnima:

"Umjetnici, pjesnici, književnici, kaligrafi iskazuju svoju ljubav prema Poslaniku na različite načine, oni to riječima, stilom i način izražaja pokažu, a sve utječe na to da se svjetlo i ljubav prema Poslaniku i čovjekovoj duši osjeti kao uspravljenje i ljubav prema najdražem Božijem stvorenju" kazao je direktor Abdibegović.

Nakon obraćanja, direktor Abdibegović je izložbu "Muhammedijat" proglasio otvorenom.

Izložba priča o formama imena Muhammed, a Ferid Al-ali je kroz različite forme, koje mu je dozvoljavalo kufsko pismo, napisao ime poslanika Muhammeda a.s. i to na 500 različitih načina, oblika, formi.

Kako je i sam kazao, dizajn je podijelio na 11 grupa od kojih se svaka oblikom i bojom razlikuje od druge, a jedan od ciljeva ove kaligrafske studije za riječ Muhammed a.s. je buđenje izvora kaligrafske umjetnosti i njegovo objelodanjivanje ljudima.

- Želim da ova studija bude poruka ljubavi i mira kako bi promijenila narušenu sliku islama kroz umjetnost kaligrafije, te širenje ove vrste umjetnosti i njeno kretanje po islamskom i zapadnom svijetu  - kazao je Al-ali.

Izložba "Muhammedijat" je otvorena za posjetioce do 30.12. u periodu od 10 do 18 sati.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB