Ramić i Olgun: Mogućnosti saradnje sa bh. iseljeništvom u Austriji

27 Dec 2016

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić razgovarao je danas s rukovodstvom Islamske zajednice u Austriji koje je predvodio predsjednik Ibrahim Olgun o mogućoj saradnji na institucionalnom nivou, kao i o stanju iseljenika koji imaju status izbjeglica u Austriji, a državljani su BiH.

- Zajednica muslimana u Austriji okuplja različite profile ljudi po porijeklu, uzrocima migracije i trenutnom statusu u ovoj zemlji. I naša migracija u ovoj zemlji ima nekoliko generacija, pa se pristup u tom smislu mora prilagođavati - kazao je ministar Ramić.

Ocijenio je da će morati biti uloženi znatno veći napori da bi se povezalo s drugom i trećom generacijom bh. iseljenika, ali i prepoznali kao veliki potencijal odnosno koji stečeno obrazovanje i iskustvo mogu vratiti u zajednice iz kojih su prognani oni ili njihovi roditelji.

Predsjednik Olgun je upoznao ministra Ramića s radom Islamske zajednice Austrije i njenom strukturom, saopšteno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Govoreći o strukturi muslimanskog dijela stanovništva Austrije istaknuo je da muslimansku populaciju u ovoj evropskoj zemlji najvećim dijelom čine Turci i Bošnjaci, te da su skoro svi bošnjački džemati integrirani u rad ove zajednice.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo