Uposlenici MFS EMMAUS posjetili jetimske domove Istaknuto

01 Feb 2017

Uposlenici MFS EMMAUS koji su krenuli u Siriju sa misijom da pomognu i obiđu izbjegličke kampove, posjetili su jučer jetimske domove gdje su smještena djeca bez jednog ili oba roditelja. Posjetili su tri kuće u kojima je smješteno oko 150 dječaka i djevojčica uzrasta od 3-16 godina.

Djeca smještena u jetimskim domovima imaju socijalnu zaštitu, zdravstveno-medicinsku pomoć kao i psihološku podršku u procesu oporavka od ratne traume.

Osiguran im je nastavak obrazovanja u sirijskim školama unutar Turske. Između stalog obezbjeđeno im je da izučavaju i jezike među kojima su arapski, engleski i turski jezik, kao i vjerska naobrazba. Sve navedene aktivnosti finasira IHH.

Tokom posjete emocije nisu izostale, bilo je suza i veoma teških momenata, jer su sudbine te djece izazvale su emocije pune tuge i bola, ali i ljutnje na čovječanstvo koje je dozvolilo da ovoj djeci bude ukradeno djetinjstvo.

Određeni broj djece ostao je bez oba roditelja, bez igdje ikoga u zemlji koja nije njihova. Iako se osoblje trudi da djeci obezbjedi sve uslove u kojim će se osjećati sigurno i zaštićeno, i gdje će njihova čežnja za njihovim najmilijim biti umanjena, na licima te djece može se vidjeti velika bol i tuga.

Posjetu su nastavili obilazeći porodice u stanju socijalne potrebe, kao i sirijske izbjeglice. Ukupno su posjetili 10 porodica u različitim dijelovima grada Rejhanli, kojima su uručeni paketi. Imali su priliku da posjete porodice koje žive u garažama ili u napuštenim kućama u veoma teškim uslovima.

Opširnije na facebook stranici MFS EMMAUS-a:

https://www.facebook.com/mfsemmaus1/?fref=ts

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo