Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Goražde: Održan okrugli sto „Vjera i zaštita okoliša“

, Published in Društvo

U četvrtak, 16. februara 2017. godine u Goraždu je održan okrugli sto pod nazivom „Vjera i zaštita okoliša“.

Projekat je plod rastuće potrebe za zaštitom okoliša i odgovara na poziv vjere na odgovorno ponašanje i očuvanje darovanog nam svijeta savršenog božanskog stvaranja, a realizirao ga je Medžlis Islamske zajednice Goražde u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Goražde, koji sarađuju u okviru Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Cilj projekata je izgradnja povjerenja i razumjevanja kroz upoznavanje sa vrijednostima svoje i drugih vjera, te razvijanje odgovornosti za zajedničku budućnost, posebno na polju podizanja svijesti o važnosti životne sredine i zaštite okoliša iz diskursa vjerskih učenja i religijskih praksi, te razvijanje osjećaja za zajedničke vrijednosti i dobrobit građana svih vjerskih i etničkih skupina u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost implementiran od CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Projekat su podržali i Općina Goražde, Opština Novo Goražde, firma Beno d.o.o Goražde, naravno Srpska pravoslavna crkvena opština Goražde i Medžlis Islamske zajednice Goražde. Doprinos projektu projektu dali su i mediji koji su osigurali da vijest o ovom događaju dobije dio medijskog prostora.

Okrugli sto Vjera i zaštita okoliša izravno je namijenjen imamima, sveštenicima, vjeroučiteljima i drugim prosvjetnim radnicima, a posredno svim pripadnicima vjerskih zajednica i crkva, obrazovnih i drugih institucija, posebno mladima, budući da su imami, sveštenici, vjeroučitelji i drugi prosvjetni radnici lica koja značajno utiču na formiranje stavova prema drugom i drugačijem u okviru svojih zajednica, crkava i škola.

U radu okruglog stola učestvovali su učesnici iz Foče, Ustikoline, Goražda, Novog Goražda, Višegrada i Sarajeva. Gost okruglog stola bio je i mladi student iz japanskog grada Kjoto.

Predavači okruglog stola Vjera i zaštita okoliša o postavljenoj temi su govorili iz diskursa judaizma, hrišćanstva / kršćanstva i islama, i bili su iz obrazovnih institucija tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Predavači su bili Igor Kožemjakin, dr. Nenad Tupeša, dr. fra Mile Babić i dr. Orhan Jašić.

U uvodnim predavanjima moglo se čuti savršenosti svijeta kojeg je Bog stvorio, o beskonačnoj vrijednosti života kao dara Božijega, o ljudskom impulsu ili sklonosti ka nejednakosti i rušenju uspostavljenog sklada, o potrebi za skromnošću, o časti i odgovornosti darovanoj čovjeku i obavezi za čuvanje svijeta, o rastućoj posrednosti ljudskoga odnosa sa svijetom koji ga okružuje, o čovjeku koji bi trebao da bude dobar i mudar upravljač, a ne da se postavlja i proglašava bogom, o čovječanstvu koje danas uništava svijet i čovjeku koji pokušava 'privatizirati' svijet koji ga okružuje, o neravnomjernom iskorištavanju prirodnih resursa i uništavanju okoliša, o tome da su slobodni ljudi samo oni koji imaju ljubav, a ne materijalno bogatstvo i moć, o bogatstvu i profitu koji bi morali služiti životu, a ne njegovu uništenju, o poniznosti i jednostavnosti, o etici i moralu u odnosu na sve ono što čovjeka okružuje, o Bogu koji se objavljuje kroz riječ, ali i kroz stvaranje i utemeljenje kosmičkog reda, o slici dženneta / raja koja nam se nađe pred očima kada o njima govorimo, o gradnji u skladu sa okruženjem i korištenju prirodnih materijala, o tekstovima imama i sveštenika koji govore o pitanju zaštite okoliša, o biljnom i životinjskom svijetu spomentom u svetim tekstovima, o dostojanstvu čovjeka, životinja i biljnog  svijeta, o bioetičkom senzibilitetu, te o religiji koja mora služiti životu.

Prisutnima su se zvaničnom dijelu obratili i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim-ef. Džafić, načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, načelnica Opštine Novo Goražde Mila Petković, aktivista Odbora za međureligijsku saradnju Goražde mr. Tomislav Čarapić, predstavnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini Igor Kožemjakin i predstavnica PRO-Budućnost projekta Kristina Šešlija.

U okviru okruglog stola prisutni su razgovarali o temama koje su aktuelizirane u uvodnim predavanjima, a potom su druženje nastavili uz osvježenje i zakusku.

U 2017.godini Srpska pravoslavna crkvena opština Goražde i Medžlis Islamske zajednice Goražde na polju zaštite životne okoliša sarađuju u okviru dva nadopunjujuća projekta PRO-Budućnosti: Okruglom stolu Vjera i zaštita okoliša, o kojem je govoreno u ovom tekstu, te Religija i zaštita životne sredine, projektu koji će biti realiziran u aprilu 2017.godine, a namijenjenom u prvom redu mladima.

Dž.I.

Rate this item
(0 votes)