Srednjoškolci o nezavisnosti Bosne i Hercegovine (AUDIO) Istaknuto

21 Feb 2017

Tribina "Društveno-politički procesi koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihove implikacije na državno-pravni razvoj Bosne i Hercegovine“, održana je 21. februara ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Tribini su prisustvovali učenici tuzlanskih srednjih škola, a učenici Gimnazije "Meša Selimović", Medicinske, te Elektrotehničke škole i Behram-begove medrese izložili su svoje eseje o ovoj temi.

Ahmed Omerović, profesor Demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi, istakao je da je ova tribina organizovana povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, ali i zbog činjenice da u našem obrazovnom sistemu postoje određeni sadržaji koji govore o državi BiH, ali veoma malo o bližoj historiji.

Tribinu je otvorio pedagog Behram-begove medrese mr. Fuad Imširović koji je istakao važnost teme ove tribine ali i potrebu organizoavnja ovakvih susreta i razgovora.

„Obrazovne institucije imaju ulogu i obavezu da učenicima prenesu vrijednosti patriotizma, razvijaju ljubav prema domovini, obilježavajući značajne datume, sjećajući se heroja i događaja koji su doprinijeli nezavisnosti. Današnji skup je jedan vid obrazovanja mladih ljudi o vrijednostima Bosne i Hercegovine i značaju njene nezavisnosti. Osjećaj pripadnosti domovini je dio ukupnog identiteta ličnosti s kojim se poistovjećujemo, s kojim dijelimo kuturu, običaje, vrijednosti, vjeru, jezik. Ukoliko nema ovakvih susreta, ukoliko nema volje obrazovnih institucija i volje porodica da se govori o ovim temama, zaboravit ćemo kojoj državi pripadamo i čije vrijednosti da vrjednujemo,“ kazao je Imširović.

U završnom dijelu tribine, mr. Amir Ahmetović rezimirao je izlaganja učenika te održao stručno predavanje nakon čega je usljedila i diskusija.

BIR.ba/AĐ

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo