Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena

13 Mar 2017

U Sabornoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Bosni iHercegovini upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena.

Gosti iz džemata Hidaje su pred prisutnima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada kroz jedan od pet džemata IZ BiH u Minhenu, Hidaje. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način odrađene prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, a koji može poslužiti i biti primjer i ostalim bosanskohercegovačkim džematima kako u svijetu, tako i domovini.

Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata.

Imami, mualimi i odgajatelji veliki napor ulažu u odgoj i obrazovanje djece i najmlađih članova, njihovih roditelja kao i iznalaženje alternative mladima koji odrastaju i obrazuju se u jednoj sredini kao što je Minhen.

Trenutno u mektebskim klupama, od najmlađih pa do starijih uzrasta, sjedi 310 djece, raspoređenih u osam grupa sa kojima se radi četiri dana u sedmici.

Pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj najmlađi bosanskohercegovački džemat u Minhenu, sa svoja tri imama.

Nusret ef. Hodžić, jako skromno je govorio o džematu i njihovom odnosu i osjećaju prema IZ i zgradi u kojoj je održana prezentacija, istaknuvši da se osjećaju kao djete kojem je babo dao 20 KM, a ono je tih 20 KM dalo u sadaku, pa pohitilo nazad da se pohvali babi kako je učinilo dobro djelo. Međutim, sama , rezultati i aktivnosti koje se održavaju u džematu Hidaje, mogu biti primjer mnogim drugim džematima, pa i onima u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije započela je otvorena diskusija među prisutnima, savjeti i razmjena iskustava, te otvaranje mogućnosti za međusaradnju sa džematima, prije svega u radu sa omladinom i načinom do iznalaženja sredstava za kupovinu novih prostorija koje su ovom džematu zaista neophodne.

Prisutnima su se obratili i Nezim ef. Halilović, dr. Kenan Musić i Hasib Hadžić, koji su imali priliku i lično se uvjeriti u rad i rezultate ovog džemata, primjera drugim džematima.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo