Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Otkriveno spomen obilježje za Šefika Pezerovića, prvog poginulog Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu

, Published in Društvo Featured

U mjestu Kuljani, na području Općine Dvor, 25.travnja svečano je otkriveno spomen obilježje Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu. Spomen obilježje su zajednički otkrili roditelji rahmetli Šefika: otac Abdullah, majka Halima, sestra Amira, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao i Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-ogranak grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije.

Šefik Pezerović rođen je 15. ožujka 1968. godine i bio je policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kad je 1991. dragovoljno otišao u obranu Pounja koje je zajedno s JNA razarala srpska paravojska. Poslije pogibije zapovjednika, Šefik je, kao jedini specijalac u skupini, pokušao izvući suborce iz neprijateljskog obruča. No, kod Struge Banske je teško ranjen u glavu i ruku. Šefik je, s dvojicom ranjenih policajaca trebao biti prevezen sanitetskim vozilom u bolnicu u Sisak. Vozilo u kojem su bili napadnuto je u Kuljanima gdje su svi zarobljeni. Neki su odvedeni u logor i kasnije razmijenjeni, ni danas se ne zna sudbina dvojice ranjenih policajca, ali je poznato kakve je strahote tijekom zvjerskog mučenja proživio Šefik posljednjih dana života.

Istina je izašla na vidjelo nepuno desetljeće nakon Šefikove smrti. Njegov mučitelj Jablan Kejić vozio je u prtljažniku automobila teško ranjenog Šefika po selima Kirišnicu, Jovacu, Šakanlijama i Lotini čiji su se mještani na njemu krvnički iživljavali, a ubijen je 26. srpnja 1991. u Kuljanima. Tijelo mu je ekshumirano 2000. godine, a Šefik Pezerović je posthumno odlikovan s nekoliko odličja. Njegov krvnik Kejić je osuđen na sedam godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na pet. Odslužio je kaznu od pet godina i izašao na slobodu.

Šefikova sestra Amira Hamzić Pezerović izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli izgraditi ovo spomen obilježje…Dodala je kako ih kao obitelj hrabri sjećanje koje još uvijek živi na njihovog brata i sina podsjetivši kako se već šest godina u Zagrebu održavaju tradicionalni Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

„Sve dok tako živimo, znamo da naš Šefik nije uzalud položio svoj život od 23 godine“, zaključila je Šefikova sestra.

„Ovaj spomen puno je više od obilježavanja mjesta gdje agresori mučki ubiše moga brata. Ovaj spomen je poruka Hrvatske svima, da oni koji obraniše Hrvatsku, nikada neće biti zaboravljeni. Moja obitelj i ja, ali i mnogi drugi, koji su dobro poznavali Šefika, živimo sa sjećanjem na njegov vedar lik i ono što ga je najviše krasilo, neizmjerna ljubav kojom je prosto zračio. Kako koja godina prolazi, to nam naš Šefik sve više i više nedostaje. Toliko smo toga imali za reći, proživjeti i sve teže je nositi se činjenicom da ga nema s nama, uz bolno podsjećanje na kako okrutan način je mučki ubijen samo zato što je volio i branio svoju Domovinu“, rekla je Hamzić.

Na svečanosti su se okupljenima obratili i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić te predsjednik krovne Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Hamdija Malić.

Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske – ogranak Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako ta udruga brine o Bošnjacima braniteljima još od 2002. godine, te podsjeća kako je u Domovinskom ratu svoj život za Hrvatsku dalo 1187 Bošnjaka, dok su 3500 njih ostali ratni vojni invalidi.

„Žrtva Šefika Pezerovića kao jednog mladog čovjeka koji je davne 1991. godine krenuo kao dragovoljac i kao prvi hrvatski redarstvenik vođen idejom slobode i demokracije, sinonim je za poginule branitelje u Domovinskom ratu, a posebice za nas Bošnjake. Bošnjaci su tih ratnih godina u 80-postotnom obliku stupili u postrojbe hrvatske policije i vojske, bez Domovnica i bez kalkulantskih primisli, što nama koji danas uživamo u demokratskom društvu, u njegovom punom značaju, nameće trajnu obavezu, da se sinova kao što je bio Šefik i svih poginulih sjećamo s pijetetom i da im iskazujemo svoje poštovanje svugdje i na svakom mjestu“, rekao je Hafizović.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bio je Miodrag Demo koji je poručio kako Zagreb poštuje sve nacionalne manjine.

„Vama prijatelji Bošnjaci iznimno hvala što ste s nama stali rame uz rame u obrani Republike Hrvatske, a naša zahvala je bila 987 pred džamijom i gradnji spomenika svim poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu. Doista, Šefik Pezerović je vaš i naš Jović“ (misleći na prvog poginulog hrvatskog branitelja), rekao je Demo.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić se zahvalio svim Bošnjacima koji su stali u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Kako smo bili zajedno u ratu, idemo zajedno graditi i našu budućnost i ovdje u Dvoru, cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Neka nam upravo prva bošnjačka žrtva u Hrvatskoj, našeg prijatelja Šefika Pezerovića bude primjer na koji način je hrvatski i bošnjački narod branio svoju Domovinu. Vjerujem da ćemo zajedništvom uspješno graditi bolju budućnost za našu mladost, za sve nas“, rekao je Žinić.

Na otkrivanju ovog spomen obilježja bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Velikim ponosom se prisjećamo našeg Šefika i vječno smo zahvalni na njegovoj žrtvi koja je neizbrisivi pečat hrvatske povijesti, a otkrivanjem ovog spomen obilježja izražavamo zahvalnost kako je svojim djelima i zaslužio. Svaki mladi život nenadoknadivi je gubitak, ali draga obitelji, budite ponosni na svoga sina, brata, koji je svoj život položio kako bi svima nama bilo bolje i koji je svojom hrabrošću i ljubavi prema Domovini postao simbol stradanja 1187 poginulih Bošnjaka hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu“, rekao je Medved koji se zahvalio svima koji su branili Domovinu i dali svoj doprinos za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

„Pošaljimo s ovog mjesta poruku da upornost, hrabrost i zajedništvo vode ostvarenju sna. Puni zahvalnosti za žrtvu hrvatskog branitelja molimo za mir Domovine i za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje čija je patnja ugrađena u temelje hrvatske države. U spomen na sve koji nisu dočekali pobjedu, u slavu svima koji su je izvojevali, na čast i ponos svima koji su je branili i obranili, dužnost je nas preživjelih hrvatskih branitelja štititi dostojanstvo svih hrvatskih žrtava, one nas obvezuju i trajno zadužuju na očuvanje i širenje povijesne istine“, zaključio je svoj govor Medved.

Izaslanik hrvatske predsjednice bio je Ivan Krupec koji je istaknuo kako imena onih Bošnjaka branitelja koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku, nikada ne smijemo zaboraviti.

„Danas poslije dužeg vremenskog odmaka, naša je dužnost, posebno prema onima kojih danas nema, govoriti istinu o Domovinskom ratu i strahotama koje smo prošli, zato je važno obilježiti sva mjesta za trajni spomen na strahote da se više nikad ne ponovi“, rekao je Krupec.

Glavni imam Alem ef. Crnkić obratio se u svojstvu izaslanika muftije dr.sc.Aziza Hasanovića navodeći kur’anski stavak u kojem se kaže:

” I ne recite za one koji su poginuli na Božijem putu: Mrtvi su! Ne, oni su živi ali vi to ne osjećate”.

Šehidi su oni koji su poginuli boreći se na Božijem putu. A Božiji put je braniti temeljne ljudske vrijednosti; slobodu, čast, dostojanstvo, vjeru, obitelj, dom i domovinu; boriti se za istinu, aktivno se suprotstavljati zlu i onima koji čine zlo i nasilje, poručio je glavni imam Crnkić, rekavši kako šehidi imaju posebne počasti i privilegije na Sudnjem danu.

Šehidi su svjedoci istine, slobode, amaneta kojim su nas obavezali svojom prolivenom krvlju. A taj amanet, to povjerenje koje smo od njih preuzeli sastoji se u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti da njegujemo moralne i društvene vrijednosti u našoj Domovini, da budemo pravedni, čestiti, plemeniti građani i da iz ljubavi prema domovini radimo svoj posao na najbolji mogući način-to su naše obaveze prema šehidima, to su izrazi najvećeg domoljublja u miru, poručio je glavni imam Crnkić, zaključivši sa porukom, i danas ovdje šaljemo poruku-nema nijednog naroda u Europi i svijetu koji je pokazao razinu spremnosti, odvažnosti i ljubavi prema drugoj domovini kao što su to učinili Bošnjaci…

Potom je proučio dovu za rahmetli Šefika Pezerovića i sve poginule Bošnjake branitelje u Domovinskom ratu.

 

Rate this item
(2 votes)