Logo
Print this page

Institut "Yunus Emre" podijelio certifikate polaznicima iz različitih kurseva kulture i umjetnosti

, Published in Društvo Featured

Turski kulturni centar "Yunus Emre" Sarajevo sinoć je organizovao program zatvaranja kurseva iz kulture i umjetnosti sa programom dodjele certifikata polaznicima za 2017. godinu. Upriličena je izložba radova polaznika kurseva tezhiba (iluminacije) i kaligrafije i kratki koncert kojeg su izveli polaznici kursa naja.

Prisutni su imali priliku da degustiraju određena jela koja su pripremili polaznici kursa turske kuhinje.

Direktor Instituta Mehmet Akif Yaman izjavio je kako Institut već nekoliko godina, pored kurseva turskog jezika, organizira i kurseve iz oblasti kulture.

"Ranije smo imali kurseve ručnih radova. Sada, uvođenjem kurseva tezhiba, kaligrafije, naja i turske kuhinje, unosimo raznolikost", rekao je Yaman, koji je dodao kako je kurs tezhiba organiziran uz poršku vlasti iz turskog grada Burse. Yaman je kazao kako je oko 200 polaznika kurseva prošlo tromjesečnu obuku.

Od svih kurseva koje je institut "Yunus Emre" organizirao proteklih mjeseci, kurs naja predstavlja kuriozitet, obzirom da je upravo institut "Yunus Emre" prvi institucionalno pokrenuo ovakav kurs na ovim prostorima i na taj način uspio obnoviti tradiciju sviranja ovog instrumenta u Bosni i Hercegovini. Za kurs naja vladalo je veliko interesovanje javnosti.

Naj je vrsta flaute od vrste trstike, obično od devet korijena (prstena). Ima sedam rupica (perdeta). Unutrašnjost naja je posve prazna, bez piska, i laganim običnim puhanjem u naj dobivaju se tonovi koji su jako prijatni. Kao duhački instrument, naj je bio poznat još u sumerskoj civilizaciji. Svaka kultura na Istoku ima svoju varijantu naja. Naj je jedan od ključnih instrumenata turske tradicionalne i duhovne muzike. U islamskoj tradiciji, naj je vezan za sufijskog pjesnika i mistika iz XIII stoljeća Dželaludina Rumija.

Predavač kursa naja bio je neyzen Saudin Šahinović.

"Naj je u Bosni i Hercegovini prije bio poznat, ali posljednjih 60 godina, možda i više, nismo imali svirača naja, odnosno nejzena. Zahvaljujući Institutu "Yunus Emre" pokušavamo da vratimo tu tradiciju. Naši polaznici su pokazali veliki napredak. - kazao je Šahinović.

 Radio BIR

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB