Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Na današnji dan je na ahiret preselio Muhammed a.s. (AUDIO)

, Published in Islamske teme Featured
Polsanikova džamija ha-mim.net Polsanikova džamija

Muhammed alejhisselam, posljednji Božiji poslanik, na ahiret je preselio prije podne, u ponedjeljak 8. juna 632. godine. Na dan preseljenja Muhammed alejhisselam je napunio šezdeset tri lunarne godine i četiri dana.

Tekst o Poslanikovoj bolesti i preseljenju na ahiret prenosimo u skraćenoj verziji iz djela "Sira - životopis posljednjeg Allahovog poslanika" autora hafiza Safveta Halilovića.

Poslušajte posljednje poglavlje Sire, u izdanju radija BIR:

Puno ime posljednjeg poslanika je Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim.

Nakon objave ajeta "Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera" i nakon Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, govora na Oproštajnom hadžu, postalo je jasno da se poslanička misija Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i njegov život bliže kraju.

Nakon obavljenog hadža Poslanik, alejhisselam, se vratio u Medinu i u njoj proveo ostatak zu-l-hidžžeta, muharrem i safer, a onda je naredio da se pripremi vojna ekspedicija za Siriju (Šam). To je bila posljednja akcija koju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poduzeo s ciljem širenja islama, njegove zaštite i sprečavanja neprijateljskih pretenzija spram mlade države.

Dok se vojska na periferiji Medine spremala za pokret Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, teško se razbolio. Vojska je odgodila pokret čekajući Poslanikovo ozdravljenje i upute od njega. Međutim, nekoliko dana kasnije Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio je na ahiret.

Poslanikova bolest je potrajala trinaest ili četrnaest dana. Iako bolestan, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je predvodio ljude u namazu. U srijedu, pet dana pred preseljenje, temperatura se proširila na cijelo tijelo, a bolovi dodatno povećali. Poslanik, alejhisselam, je počeo osjećati nesvjesticu. Naredio je da se donese sedam mješina vode sa različitih bunareva. Stavili su ga u korito da sjedne i salili na njega vodu, nakon čega je osjetio olakšanje. Izašao je u džamiju podvezane glave i održao govor prisutnima. Upozorio ih je na opasnost da njegov mezar bude predmet obožavanja i rekao da su jevreji i kršćani prokleti zbog toga što su grobove svojih poslanika uzeli za bogomolje.

Potom je od prisutnih zatražio halal.

Namaz! Namaz!

Taj i naredni dan predvodio je ljude u džematu. Posljednji namaz koji je klanjao u džematu bio je akšam, u četvrtak, četiri dana prije preseljenja. Na akšamu je, kao i obično, učio suru El-Murselat.

Kada je htio da krene na jaciju, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je od iznemoglosti pao, pa je naredio da Ebu Bekr predvodi ljude u džematu. Ebu Bekr je kao imam, za Poslanikova života, klanjao sedamnaest vaktova.

U nedjelju, samo dan uoči preseljenja, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je oslobodio svoje robove i podijelio posljednjih sedam dinara koje je imao kod sebe. Muslimanima je poklonio svoje oružje.

Ujutro je pozvao svoju kćerku Fatimu, radijallahu anha i rekao joj da će uskoro preseliti na ahiret. Potom je pozvao svoje unuke Hasana i Husejna i poljubio ih, oporučivši svako dobro prema njima. Pozvao je i svoje žene, uputio im savjete i podsjetio ih na dužnosti.

Posljednja oporuka Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koju su čuli oni koji su bili u njegovoj blizini, bile su njegove riječi:

Es-Salat! Es-Salat! Ve ma melaket ejmanukum! (Namaz! Namaz! I lijepo postupajte prema onima koji su u vašem posjedu!)

Zadnje riječi Allahovog Poslanika koje je izgovorio na ovome svijetu bile su, kako prenosi hazreti Aiša u čijem naručju je on i preselio na ahiret: Er-Refiku-l-e'ala! Er-Refiku-l-e'ala! (Najuzvišenije društvo! Najuzvišenije društvo!)

Iz ovih riječi hazreti Aiša, radijallahu anha, je razumjela da je Muhammedu, alejhisselam, sve do zadnjeg momenta davana mogućnost da izabere hoće li još da živi na ovome svijetu ili ne.

Nakon velike i uspješno obavljene misije, posljednji Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, izabrao je okrilje i blizinu Svoga gospodara!

Na ahiret je preselio prije podne, u ponedjeljak, 12.rebi'u-l-evvela, 11. godine po Hidžri, 08.juna 632. godine.

Svi smo Allahovi i Allahu se vraćamo!

BIR.ba

 

Rate this item
(3 votes)