U Sarajevu otvorena izložba "Dani Kur'ana": Ramazan je prilika za muslimane da se ujedine Istaknuto

13 Jun 2017

U ponedjeljak je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu zvanično otvorena izložba i manifestacija "Dani Kur'ana" u okviru programa Ramazan u Bosni, javlja agencija Anadolija.

Ali Ameri, konzul za kulturu Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, istakao je da je danas zvanično otvorena izložba na kojoj su izložena djela nekoliko uglednih iranskih umjetnika.

"Ovo je inače druga godina kako se izložba 'Dani Kur'ana' održava u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Islamskog kulturnog centra Republike Iran u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH. Mjesec ramazana je mjesec Kur'ana i ovo je stvarno izuzetna prilika da se prikažu sve one kur'anske ljepote", rekao je Ameri.

Dodao je i kako je mjesec ramazana izuzetna prilika za muslimane da se ujedine i budu složni.

"Mjesec ramazana je izuzetna prilika za muslimane da se ujedine i Kur'an je časna knjiga za sve muslimane. Ove godine su tri poznata umjetnika iz Irana prisutni na izložbi sa svojim radovima u oblasti kaligrafije, iluminacije, drvoreza i rezbarenja", kazao je Ameri.

Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, istakao je kako je mjesec ramazana dobra prilika za organizaciju kulturnih događaja, ali i za druženje među ljudima.

"Mjesec ramazan je mjesec Kur'ana. Kur'an je Božija objava i mi ga doživljavamo na više načina. Proučavamo ga, izučavamo, učimo, po njemu se vladamo i u ibadetu prakticiramo kuranski tekst, jer je to osnova za jednog vjernika", kazao je Abdibegović.

Naglasio je da je veoma značajno da je Sarajevo domaćin ovakve izložbe, posebno u mjesecu ramazanu.

"Nama je drago da Islamski kulturni centar Republike Iran već dvije godine zaredom priređuje ovu izložbu 'Dani Kur'ana', a to je stvarno najljepša prilika u mjesecu ramazanu. Mislim da su nam i ove godine ponudili vrlo sadržajne radove svojih umjetnika i ta manifestacija obogaćuje ove sadržaje kako u Sarajevu tako i u Bihaću. Zahvalan sam svim ljudima koji su pokazali interes da nas šeher Sarajevo doživi ovu manifestaciju i u ovom ramazanu", rekao je Abdibegović.

Otvorenju izložbe u Gazi Husrev-begovom Hanikahu prisustvovali su predstavnici Iranskog kulturnog centra, Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH kao i brojni građani.

Manifestacija "Dani Kur'ana", povodom mjeseca ramazana, bit će održana od 12. do 16. juna u Sarajevu, a od 19. do 22. juna u Bihaću.

Povodom toga u Bosni i Hercegovini će boraviti iranski umjetnici i predstaviti njihov rad izložbama kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo