Iftar u Knežini (PHOTO) Istaknuto

16 Jun 2017

Mladi su ugodne prediftarske trenutke proveli u obilasku Knežine, a muftija Ljevaković je u pratnji , v.d. Glavnog imama MIZ Kaljina Sead ef. Drinjaka, predsjednika MIZ Kaljina Mehmeda Džinde i predsjednika džematskog odbora Knežina h. Rifata Vrapca otišao u posjetu bračnom paru Huseinović.

Hasan osamdesetdevetogodišnjak, sa hanumom Hajrom, koja ima 84. godine, živi u selu Ketenovići. Zatekli smo ih u obavljanju uobičajenih poslova. Obradovani ovom posjetom proveli su ugodne trenutke u razgovoru sa muftijom i ostalim čalnovima delegacije.

U ime muftijstva Sarajevo prigodnu hediju uručila im je mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam, brak, porodicu i socijalna pitanja.

Muftija je obišao i džamiju u obnovi u Kruševcima. Prošle godine kada je upriličen iftar, džamija u obnovi imala je izrađene temelje, sada su glavni radovi završeni. Munara , unutrašnjost džamije , izrađuje se mimber, ostaje još uređenje harema i ako Bog da uskoro će i ova džamija u MIZ Kaljina biti svečano otvorena.

Iftar je upriličen u džamiji i haremu džamije. A vrijeme do jacije, odnosno teravih-namaza proteklo je u ugodnoj atmosferi i programu koji su izveli imami sarajevskog medžlisa.

U svom obraćanju muftija Enes ef. Ljevaković podsjetio je na značaj preostalih dana ramazana. Preostale dane, poručio je muftija, treba iskoristiti da se provedu u istinskom ibadetu, još više uz Kur'an Časni. Uz izvšavanje obaveze zekata i sadekatu-l-fitra, važno je i pojačati davanje sadake. Ovo je period u kojem Uzvišeni Allah svoje robove oslobađa od džehennemske vatre, pa je od velikog značaja da se posvetimo svakom trenutku preostalih dana ramazana.

Amra Džindo već godinama sa drugim džematlijkama radi na pripremama za ovaj zajednički iftar u Knežini. Ima tu mnogo posla. Za veliki broj postača treba servirati, poslužiti iftar, osvježenje, kahvu...
Kazala nam je da im to nije nimalo teško i da su ove prilike za njih radost. "Umora ima, ali onog slatkog, uz ispunjenje duše", dodaje Amra.

I na kraju da izdvojimo poruku imama Sultan Selimove džamije u Knežini i v.d. glavnog imama MIZ Kaljina Seada ef. Drinjaka, da su ovakve posjete i programi vrlo značajni. "Iako je MIZ Kaljina povratnički i nosi se sa svim okolnostima koje taj status nameće, dinamike u radu ima. Saradnja i oslonac na druge medžlise vrlo je značajna i treba je razvijati i jačati", istakao je Sead ef.

Knežinu smo ostavili u lijepim mirisima i zvukovima junske ramazanske noći. Osvjetljena džamija, kandilji, ezan i džematlije osvježile su sve nas, poput izvora koji u Knežini okrepljuje svakoga. Hladni izvor u Knežini koji je je osvježio postače na iftaru vezao nas je na ove posebne trenutke.
Taj izvor , kao i zavičaj veže ljude ovoga kraja i njihove prijatelje za prave vrijednosti kojima teži i za koje je vezan naš čovjek.

Radio BIR

Ocijeni
(4 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo