Logo
Print this page

Govor o bosanskom jeziku i iftar za mlade Muftijstva tuzlanskog

, Published in Društvo Featured

U okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, 17. juna je u Behram-begovoj medresi predstavljen zbornik radova „Drugi simpozij o bosanskom jeziku - istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive“.

Predstavljanju ovog izuzetno vrijednog Zbornika su prisustvovali dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić i mladi sa područja ovog muftijstva.

O zborniku su govorili prof. Hadžem Hajdarević, Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i mr. Aida Kršo, viši stručni saradnik u ovom Institutu.

Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, je istakao značaj ove teme koja se na neki način proteže kroz skoro sve sadržaje ovogodišnjih Kaimijinih dana.

Prof. Hadežm Hajdarević je istakao da jezik treba doživljavati kao prostor ostvarivanja ljudske slobode, da je svaki čovjek slobodan onoliko koliko je u mogućnosti da se izrazi na svome jeziku ili na bilo kojem drugom jeziku, i da bosanski jezik postoji onoliko dugo koliko i svi drugi jezici jer je nemoguće zamisliti neku društvenu grupaciju, narod, bez jezika kojim oni komuniciraju, razumijevaju se.

Prvi simpozij o bosanskom jeziku je održan 1998. godine u Bihaću, a zaključci sa ovog simpozija koji su na neki način bili i plan rada za naredni period Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu su ostvareni, kazala je mr. Aida Kršo. Ona je predstavila sadržaj radova sa Drugog simpozija o bosanskom jeziku koji je održan 2015. godine u Sarajevu, a ove godine objavljen je i Zbornik radova.

Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu je ove godine obilježio 45 godina rada. Kroz Simpozij i Zbornik nastojalo se okupiti sve lingviste na području Bosne i Hercegovine i šire. Bosanski jezik je kulturna društvena, komunikacijska, historijska, naučna činjenica i to treba stalno imati na umu, naglasio je direktor Instituta Alen Kalajdžija.

Nakon akšam-namaza Muftijstvo tuzlansko je organizovalo iftar za za mlade. Njima se obratio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je mladima čestitao na svim aktivnostima koje provode u svojim džematima tokom ramazana ali i u drugim mjesecima. Posebno je istakao povezivanje i međusobno potpomaganje kao naše vrijednosti koje valja njegovati i unaprjeđivati koliko god je to više moguće.

Mladima je i tokom ovog iftara o bosanskom jeziku govorio prof. Hadžem Hajdarević, a program su svojim nastupom upotpunili članovi hora „Mošus“ iz Brčkog. Upriličena je i izložba ručnih radova autorica Nasihe Smajlović i Samre Topić.

(muftijstvotz.ba)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB