Stotinu djece bez jednog ili oba roditelja dobilo BBI stipendije

30 Jun 2017

BBI banka upriličila je danas u Sarajevu svečanu dodjelu stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 100 učenika i studenata iz Bosansko-podrinjskog Kantona, odnosno Grada Goražda, kao i općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, zatim Sarajevskog kantona, općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Trnovo, Hadžići, Ilijaš i Vogošća, kao i općina Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, te Lukavica i Han Pijesak.

Marija Kovačević iz Goražda, studentica anglistike sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Adna Mavrić iz Sarajeva, učenica Prve bošnjačke gimnazije zahvalile su filantropu Salehu Kamilu i BBI banci u ime dobitnika, kazavši kako je ovo veliki podsticaj da nastave dalje postizati odlične rezultate.

- Znam da je teško, naročito nama djeci bez oba roditelja, ali vjerujem da svi mi imamo snage i hrabrosti da se borimo i uspijemo u životu. Svaki dan dajem najbolje od sebe kako bi ostvarila rezultate - kazala je Marija Kovačević, dodajući kako će stipendiju iskoristiti za plaćanje boravka u studentskom domu.

 - Ovo je šesta godina kako radimo u saradnji sa Fondom „Sheikh Saleh Kamel“ na projektu obrazovanja putem stipendiranja učenika i studenata i do sada smo u te svrhe isplatili skoro pet miliona KM. Filantrop Kamel stipendira studente i u drugim zemljama širom svijeta, pomažući djeci bez roditelja da steknu obrazovanje i postanu uspješni ljudi. Ovaj veliki čovjek je i veoma uspješan biznismen, vlasnik je Al Baraka finansijske i poslovne grupacije, a sam je počeo od nule. Neka vam on bude uzor. Ovakvih primjera imamo i kod nas u Bosni i Hercegovini. Nijaz Hastor je čovjek koji zapošljava 14.000 ljudi i koji također daje stipendije najboljim studentima. Ugledajte se na ovakve ljude, stičite znanje, jer je to jedini siguran kapital, i nastojte da vi sutra budete oni koji će da zapošljavaju i pomažu druge - poručio je dobitnicima Amer Bukvić, direktor BBI banke.

 Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji države Bosne i Hercegovine, a stručna komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva. Izbor dobitnika stipendija izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika Bosna Bank International, Ministarstva obrazovanja  i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu,  Islamske zajednice u BiH, kao i Asocijacije “Fatma“.

Motivirajuće poruke i čestitke dobitnicima uputili su i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednica Asocijacije „Fatma“ Kenela Zuko, rukovodilac Filijale BBI banke za Kanton Sarajevo Damir Zukanović, kao i pomoćnica gradonačelnika Grada Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković.

Među najmlađim dobitnicima stipendija je i devetogodišnja Selma Kečo, odlična učenica „Sedme osnovne škole“ iz Blažuja koja će stipendiju iskoristiti da pomogne majci u kupovini ogreva i hrane, a kupit će i neku igračku.

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je  2010. godine na inicijativu BBI-a banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg „Dallah Al-Baraka“ finansijske i poslovne grupacije. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo