Logo
Print this page

Emotivan i human susret u Kilisu: Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza posjetili sirijske mališane

, Published in Društvo

Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza posjetili su sirijski izbjeglički kamp u Kilisu na jugu Turske u kojem su se tokom emotivnog i humanog susreta sa sirijskim mališani prisjetili vlastitog djetinjstva provedenog u ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirija je skoro šest godina poprište ratnih dejstava zbog kojih su milioni Sirijaca protjerani iz svojih domova, a blizu tri miliona njih, uglavnom žena i djece, utočište su pronašli u Turskoj.

Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza su tokom nedavne turneje u Turskoj posjetili sirijske mališane u Kilisu i izmamili im osmijehe na lica, što zbog poklona koje su im donijeli, što i zbog moralne podrške koju su im pružili kao neko ko je djetinjstvo proveo u golgotama rata i agresije početkom 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.

Jedan od članova hora Irfan Gazdić sirijskim mališanima u domovima za siročad u Kilisu ispričao je svoju priču o djetinjstvu i ranjavanju u Sarajevu kada je imao svega deset godina i svojim primjerom im pokušao dati moralnu podršku da i sirijske mališane ipak čeka bolje i veselije sutra.

Kazavši da je kao desetogodišnjak ranjen dok je u dvorištu sa prijateljima igrao košarku, Gazdić je istakao da nikada neće shvatiti kako i zašto neko sebi može dati za pravo da granatama gađa i ubija djecu, bilo to nekada u Sarajevu ili danas u Siriji ili drugdje.

“Veoma bolno nam je gledati ono što se događa u Siriji jer kao da to ponovo proživljavamo. Naše dove su uz narod Sirije. Cijela naša turneja u Turskoj smisao je dobila ovom posjetom u Kilisu. Hvala Turskoj i njenom narodu koji su primili svoju braću i sestre iz Sirije jer mi znamo kako je biti izbjeglica i kako je...“, kazao je Gazdić koji nije mogao zadržati suze i nastaviti razgovor sa novinarom AA.

Njegov kolega iz hora Kenan Hadžifejzović je također kazao da je veoma sretan zbog posjete sirijskim mališanima.

“Jako teško je bilo šta reći, ali eto sretni smo da smo imali priliku posjetiti nekoga ko je pogođen nečim čime sam i ja bio u djetinjstvu. I ja sam bio izbjeglica i selili smo se tokom rata dok se nismo na kraju vratili u svoju kući. Proveli smo četiri godine u ratu i evo svojim primjerom šaljemo poruku nade da nakon rata i porušene Bosne i Hercegovine mi danas ipak imamo mir. Nadam se da će i oni uz Božju pomoć imati mir i moći se vratiti u Siriju“, kazao je Hadžifejzović.

Sirijka Vesal Ahmed, koja je u ratu izgubila muža i u Tursku izbjegla sa sedmero djece, zahvalila se članovima hora Hazreti Hamza i kazala da im takva vrsta posjete mnogo znači.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB