Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Kako i zašto se prključiti Maršu mira?

, Published in Društvo Featured
Arhiva Oslobođenje Arhiva

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

U rubrici Šta Ako i Kako obradili smo upute korisne učesnicima Marša mira:

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk u opštini Sapna i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara u opštini Srebrenica. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2017. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi između 08:45h i 09:00h iz Nezuka. Na potezu od Nezuka do Potočara, učesnici prolaze trasom koja uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele, sa planinom Udrč, od 1043 m nmv, gusto pošumljene predjele sa potocima. Takođe prolazi i kroz povratnička naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Tokom cijelog puta učesnici su u prilici vidjeti veliki broj značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

Žepa - Potočari

Alternativna trasa odvija se na potezu Borak – Potočari, iz pravca Žepe, u trajanju od dva dana, sa znatno manjim brojem učesnika. Kako zbog prohodnosti terena, tako i zbog trajanja, ove putanja se preporučuje učesnicima koji se ne osjećaju dovoljno spremnim za put iz Nezuka, a i dalje imaju volju za učešćem.
U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika "Marša smrti" iz 1995. godine, a mnoge od njih se može i lično upoznati, u koloni učesnika.

Aplikacija za mobilne uređaje

Učesnicima je od 2017. godine omogućeno i korištenje aplikacije za mobilne telefone , na bosanskom i engleskom jeziku, koju mogu instalirati na svoje Android i iOS uređaje. Aplikacija je razvijena u svrhu pružanja podrške učesnicima pohoda „Marša mira“ kao i drugih aktivnosti vezanih za obilježavanje sjećanja na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. Aplikacija mogućava lakše kretanje i informisanje učesnika na maršu, kao i historijski osvrt na događaje iz perioda 1992-95. godine kroz priče preživjelih i sudski dokazane činjenice genocida.

Red na maršu

Tokom kretanja cijelom maršrutom kretanje grupe organizuje vođa koji odlučuje kojom brzinom će se grupa kretati, kada, koliko i gdje će se pauzirati. Vrlo važno je pridržavati se uputa organizatora.

Na internet stranici marsmira.org je navedeno da samo akreditovane osobe mogu pristupiti maršu. Svi akreditovani učesnici marša moraju se pridržavati kodeksa ponašanja, radi bolje organizacije i veće sigurnosti.

Poželjno je ranije prijaviti svoje učešće na internet stranici, a učesnici koji naknadno pristupaju maršu moraju se prijaviti kod vođe grupe, radi akreditovanja. Najbolje je prijaviti se i u svojoj lokalnoj zajednici za korištenje organizovanog transporta, koji je u većini opština besplatan. Neke opštine ili druge organizacije obezbjeđuju i hranu za svoje građane koji učestvuju na maršu. Pojedine obezbjeđuju i smještaj u zasebnim šatorima.

Prenoćišta na Maršu mira

Prenoćišta učesnika iz pravca Nezuka obično budu organizovani u Liplju, Mravinjcima, te u Donjim Potočarima. Iz pravca Žepe obično se prenoći u Ljeljen Dolu kod Srebrenice. Mnogi učesnici dođu ranije na mjesto polaska pa npr. u Nezuku je moguće prenoćiti u vlastitom šatoru uoči polaska. U ostalim mjestima organizator pripremi vojne šatore u koje se može smjestiti većina učesnika. Poželjno je posjedovati vreću i podlogu za spavanje.

Prisustvo na punktovima za prenoćište je obavezno, te se odazvati na prozivci.

Obavezno je držati se predviđene, obilježene trase, te održavati vizuelni kontakt sa članovima grupe. Poštivati znakove opasnosti od zaostalih neeksplodiranih eksplozivnih sredstava "PAZI MINE!"

Ponašanje učesnika

Strogo je zabranjena upotreba alkoholnih pića, bilo koje vrste. Važno je imati u vidu mogućnost izbijanja požara pri upotrebi upaljača ili konzumiranju cigareta. Zabranjeno je bacanje otpadaka van predviđenog mjesta.

Zabranjeno je svako kretanje noću, izuzev u predviđenim punktovima. O svakom eventualnom incidentu treba obavijestiti vođu tima i slijediti njegove instrukcije. Učesnici koji žele napustiti marš, moraju se prijaviti vođi grupe. Dostojanstveno i disciplinovano ponašanje u svakoj situaciji je veoma važno. Nepoštivanje kodeksa koji je organizator objavio može prouzrokovati isključenje iz marša.

Treba imati u vidu da u nekoliko hiljada učesnika moguće je i prisustvo manje odgovornih pojedinaca koji mogu narušiti disciplinu pa i izazvati ozbiljne incidente. Takve osobe i situacije je važno izbjegavati te prijaviti organizatorima kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti učesnika.

Preporučljivo je kretati se sa poznatim licima vodeći računa o vlastitoj i sigurnosti svojih stvari.
Kako bi sebi olakšali, najbolje je koristiti planinarske ruksake i drugu specijalizovanu opremu.

Preporuke Crvenog križa TK

Marš mira je pohod koji je izazov za tijelo i duh čovjeka, te je zbog toga tim volontera Crvenog križa Tuzlanskog Kantona pripremio sljedeće preporuke učesnicima:

- Obavezno ponijeti sredstvo za zaštitu kože od sunca sa visokim faktorom i koristiti ga za zaštitu dijelova tijela izloženih suncu (glava, ruke,...)
- Nositi pokrivalo za glavu poput kape, šešira, mahrame i sl.
- Imati dovoljno donjeg veša (pamučnog) za presvlačenje, po mogućnosti gaće bokserice, kako bi se smanjilo trenje među nogama i eventualni ojedi
- Imati dovoljan broj čarapa, najbolje vunenih, koje treba često mijenjati, kako bi se smanjila mogućnost nastanka žuljeva na nogama
- Udobna obuća takođe smanjuje mogućnost nastajanja žuljeva
- Imati dovoljnu količinu vode sa sobom i unositi je kako bi se izbjegao gubitak tečnosti
- Obezbjediti dovoljan unos soli (jesti više paradajza, banana i drugog sezonskog voća i povrća)
- Preporučljivo je sa sobom nositi neki multivitaminski preparat, najbolje u obliku šumećih tableta i piti ga, otopljenog u vodi, na pauzama
- Sa sobom nositi jedan ili dva prva zavoja i paketić flastera
- Imati dovoljan broj majica za presvlačenje; oznojena osoba ima veću mogućnost prehlađivanja kad je na njoj mokra majica
- Imati nepromočivu kabanicu, da bi se cijelo tijelo moglo zaštititi u slučaju padavina
- Ne pristupati maršu u kratkim pantalonama, poželjne su vunene čarape ili "gamaše" do pod koljena jer štite od mokre trave, krpelja, ujeda zmije
- Voditi računa o ujedima krpelja - ukoliko na sebi nađete krpelja, potražite stručnu medicinsku pomoć, nemojte ga skidati sami!
- Koristiti sredstva za zaštitu od ujeda insekata (komaraca), sprej ili krema
- Ne konzumirati alkohol tokom marširanja!
- Brzinu hoda u koloni prilagoditi pješaku koji nije istreniran
- Odmarati se uvijek kada se za to osjeti potreba
- Pri hodanju koristiti štapove za planinarenje, naročito osobe koje imaju probleme sa zglobovima i kostima (spondiloza, artritis)
- Pri pojavi bola iza grudne kosti ODMAH zatražiti medicinsku pomoć !
- Za sve potrebne intervencije iz domena prve pomoći obratiti se volonterima "Crvenog križa" koji prate kolonu, a osposobljeni su za pružanje prve pomoći
- Osobe sa kroničnim bolestima i pod stalnom farmakoterapijom ili pod nadzorom ljekara trebale bi prethodno dobiti saglasnost ljekara za učešće i držati se uvijek u blizini mobilnih medicinskih timova!

U pratnji kolone su ekipe hitne medicinske pomoći kojima se treba obratiti za sve intervencije koje zahtijevaju medicinsku pomoć.

Još jednom napominjemo: poštovati "Kodeks ponašanja" i upute koje je izdao Organizator marša.

Jednog dana kada, ako Bog da, budu pronađeni svi nestali, te klanjamo i posljednju dženazu u Potočarima, moramo učiniti sve da Srebrenica ne bude zaboravljena. Zato treba činiti i čini se jako puno da kroz Marš mira i obrazovanjem novih generacija ostane trag i bude sačuvano sjećanje na genocid.

Radio BIR

Rate this item
(1 Vote)