Logo
Print this page

Reisu-l-ulema na izložbi "15. juli – Pokušaj državnog udara"

, Published in Društvo Featured

Bosnu i Hercegovinu s Turskom vežu snažne historijske, kulturne, vjerske i rodbinske veze. Turska se uvijek odazvala Bosni I Hercegovini i bila uz nas u svakoj tegobi kroz koju smo prolazili, naročito u posljednjih četvrt vijeka, poručio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH na otvaranju izložbe fotografija "15. juli - Pokušaj državnog udara" u sarajevskoj Vijećnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini organizovala je izložbu fotografija pod nazivom "15. juli – Pokušaj državnog udara" u povodu prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj.

Izložbu je otvorio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Fotografije, kako je kazao Izetbegović, dramatično podsjećanje na noć 15. jula prošle godine, kada se turski narod odazvao svom lideru, predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i golim prsima suprotstavio tenkovima, spriječio državni udar i spasio demokratiju i građanske slobode u Turskoj.

"Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima, ali svaki put do slobode je, nažalost, krvav i bolan. Te noći je zauvijek uklonjena psihološka barijera koja je trajala pola stoljeća i koja je vojnu vlast nametala kao nadvlast nad narodom, i od naroda izabranim predstavnicima. Časnu tursku vojsku su te noći posljednji put zloupotrijebili u svrhu nefer i nekorektne borbe za vlast i natjerali da puca u vlastiti narod izdajnici iz terorističke organizacije FETO", istakao je Izetbegović.

Podsjetio je da je "FETO podmukla teroristička organizacija, hobotnica koja je svoje krake pružila i van Turske, u 150 zemalja u kojima djeluje, uključujući i Balkan".

"Pod plaštom brige za mlade, za međureligijski dijalog, kroz dobrotvorne i kulturne aktivnosti, kroz isticanje plemenitih ciljeva, ova organizacija, ustvari, ima samo jedan, sebični cilj – kontrolirati finansijska sredstva, medije, ljudske umove i politiku. I preuzeti vlast. Nakon bolnog iskustva koje je iskusila prijateljska Turska, niko od nas nema pravo na naivnost i podcjenjivanje opasnosti koja prijeti od ove dvolične organizacije", naglasio je član Predsjedništva BiH.

Rekao je da u svakom zlu ima i dobra. "S tegobom je i olakšanje", kako to kaže naša Sveta knjiga.

”Dobro u tom zlu koje je zahvatilo Tursku u noći 15. jula je što su svi pokazali svoja lica – i oni koji su napali na tursku državu i narod, i oni koji su je branili, i oni koji su šutjeli, čekajući da vide ishod još jednog vojnog udara. Volio bih da je bilo manje onih koji su šutjeli, i ponosan sam što mi u Bosni nismo bili od tih. Ja sam među prvima, prije ponoći tog 15. jula, okupio reportere novinske agencije Anadolija i pozvao turski narod da brani slobodu i demokratiju, da stane uz svoje rukovodstvo. Diljem BiH su zatim u džamijama održane hutbe u znak podrške Turskoj državi i narodu", pojasnio je Izetbegović.

Poručio je da Bosnu i Hercegovinu s Turskom vežu snažne historijske, kulturne, vjerske i rodbinske veze.

"Turska se uvijek odazvala Bosni i Hercegovini i bila uz nas u svakoj tegobi kroz koju smo prolazili, naročito u posljednjih četvrt vijeka. I Bosna i Hercegovina je u svom kapacitetu svim srcem stajala uz Tursku državu i narod, to smo dokazali i to će tako i ostati. Moja želja ove noći u Vijećnici, u Sarajevu, je da se slike koje ćemo večeras pogledati više nikad ne ponove u bratskoj Turskoj i da ova zemlja nastavi svoj ubrzani hod ka prosperitetnoj, dobro organizovanoj državi i regionalnoj sili koja garantuje mir i stabilnost ne samo turskom narodu nego i cijelom regionu u čijem geografskom i historijskom težištu se nalazi", dodao je Izetbegović.

Izložbi je, između ostalih, prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović.

Na izložbi, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Sarajeva, BiH, ali i Turske, prikazano je 45 fotografija, koje su u noći s 15. na 16. juli prošle godine uradili fotografi Anadolu Agency, kao trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara i herojskog otpora turskog naroda. Izložba će biti otvorena od 13. do 27. jula ove godine, a ulaz za sve posjetitelje izložbe je besplatan.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB