Otvorena izložba instalacija o domaćim i stranim političkim elitama Istaknuto

25 Jul 2017

U Zavičajnom muzeju Visoko je otvorena izložba konceptualnih instalacija "Država Bosna i Hercegovina, domaće i strane političke elite“ autora Senada J. Hodovića, muzejskog savjetnika, koja će biti postavljena do 2. augusta.

Promotor izložbe prof. Šemso Tucaković rekao je da su, nažalost, narodi Bosne i Hercegovine ranjivi i vijekovima su meta sila i s Istoka i sa Zapada.

-Autor želi poslati snažnu poruku da se svi moramo probuditi, cijeniti jedni druge, živjeti jedni s drugima i čuvati jedinu nam domovinu. Nesposobne političke elite, koje vode Bosnu i Hercegovinu, daju idealnu šansu njenim neprijateljima da na njenom području vrše nečasne radnje i prave štetu svim njenim narodima, koji stoljećima žive zajedno.

 

Zbog toga autor navodi čuvenu rečenicu iz Hamleta: „Biti ili ne biti, pitanje je sad“, zaista je vrijeme da se narodi trgnu iz letargije, pogledaju u ogledalo i preuzmu stvari u svoje ruke, te izaberu političke elite koje će ih dostojno predstavljati- naveo je Tucaković.

Autor izložbe Senad Hodović rekao je da je tema ove izložbe Bosna i Hercegovina, bez granica među narodima.

- Kroz ove instalacije prikazujem i političke elite i govorim o njihovom utjecaju na sveukupni život naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo autohtoni evropski narod, koji nažalost, danas ima više neprijatelja nego prijatelja, ali mi moramo biti ponosni na svoju tradiciju i historiju-rekao je Hodović.

Izložbu je otvorila načelnica Visokog Amra Babić.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo