Logo
Print this page

Očuvanje Tašlihana značajno za Baščaršiju, Sarajevo i BiH

, Published in Društvo Featured

Nacionalni komitet (NK) ICOMOS-a u Bosni i Hercegovini, povodom informacija o planiranim građevinskim zahvatima na lokalitetu Tašlihana u Sarajevu, smatra da najavljivanje projekata, bez njihove prethodne prezentacije i kredibilne argumentacije i uz odsustvo konsultacija s nadležnim stručnim institucijama i javnošću, predstavlja uznemiravajuću praksu kojom se, kako ističe, ugrožavaju vrijednosti ambijenta u cilju realizacije intervencija u prostoru čiji konačni efekat može biti poguban za baštinu.

Članovi NK ICOMOS-a u BiH ukazuju da je Tašlihan značajan kulturno-povijesni objekt čiji su skromni arheološki ostaci devastirani prilikom izgradnjom podzemne garaže u toku projekta rekonstrukcije hotela Evropa.

“Tadašnje uklanjanje dijelova temelja Tašlihana i njihovo ponovno “slaganje” na armirano-betonsku ploču podzemne garaže može se okarakterisati kao stručno neprimjereni postupak tretmana nasljeđa koji je nepopravljivo izmijenio atribute lokaliteta”, navodi se u saopštenju iz Komiteta.

Skreće se pažnja da su ovako provedene aktivnosti označile početak uništavanja Tašlihana, te naglašavaju da se trenutno planirane intervencije na lokalitetu ne smiju legitimisati pozivanjem na ranije odobrene i provedene degradacije.

Članovi NK ICOMOS-a ističu da je izgradnja novih arhitektonskih struktura na lokalitetu starog Tašlihana neopravdana i apsolutno neprihvatljiva.

Smatraju da bi ona umanjila vrijednost arheoloških ostataka i onemogućila sagledavanje arhitektonskih i prostornih vrijednosti otomanske arhitekture, koja tom prostoru daje posebanu vrijednost, ugođaj i kvalitet.

“Komplementarnost arheološkog lokaliteta pod otvorenim nebom i arhitektonskih struktura koje se aktivno koriste jeste odlika ambijenta koju građani nose u pamćenju, a koju sve brojniji posjetioci grada otkrivaju reagujući s divljenjem”, navodi se u saopštenju.

 

Komitet podsjeća da je uloga institucija države da “strateški i smišljeno štiti interese od javnog značaja, a ne da bude medijator u poslovanju pojedinačnih investitora“.

Članovi Komiteta, stoji dalje u saopštenju, dodatno su ohrabreni podrškom brojnih građana koji su, tragajući za etički utemeljenim profesionalnim stavom, kontaktirali Komitet direktno propitujući mehanizme odgovornosti i mogućnosti zaštite nacionalnih spomenika.

NK ICOMOS u BiH naglašava da je očuvanje prostornog identita i memorije mjesta Tašlihana pitanje od dugoročne važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.


Udruženje Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini punopravni je član Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS International Council on Monuments and Sites) i dio globalne mreže komiteta čiji je cilj unapređenje očuvanja kulturnog nasljeđa u njihovim materijalnim i nematerijalnim aspektima i njihovoj punoj različitosti i autentičnosti.

Agencije

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB