Logo
Print this page

U Prozoru premijera filma o logorašima koji su korišteni kao živi štit

, Published in Društvo Featured

Savez logoraša u BiH završio je još jedan dokumentarni film "Živi štit" režisera Avde Huseinovića koji će premijerno biti prikazan 7. augusta u Prozoru.

Predsjednik ovog saveza Jasmin Mešković kazao je Feni da u filmu 12 preživjelih žrtava svjedoči o stotinama ljudi koji su tokom agresije na BiH korišteni kao živi štit.
 
Kao razlog prikazivanja filma u Prozoru, Mešković navodi činjenicu da se jedan od živih štitova desio i na Crnom vrhu kod Prozora te najavio da će 8. augusta biti obilježena godišnjica zločina na ovoj lokaciji.
 
- Tada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane dovezli autobus pun logoraša iz Vatrogasnog doma Prozor te ih na liniji razgraničenja s Armijom Republike BiH koristili kao živi štit. Od 56, njih 27 je ubijeno - kazao je.
 
Mešković je podsjetio da su pripadnici HVO-a dovezli još jedan autobus logoraša nakon toga, ali Četvrta splitska brigada nije dozvolila da se logoraši na takav način ubijaju.  
 
- Veliki broj logoraša koji je u cijeloj BiH korišten kao živi štit nije preživio ovakvu vrstu mučenja, a jedan dio njih je bio ranjen i nakon toga ubijen. Živih štitova nije bilo ni u Drugom svjetskom ratu koliko je bilo u BiH - ističe.
 
Mešković je istakao da kroz film žele prenijeti poruku i o ovome fenomenu, posebnoj strukturi i veličini zločina, te prenijeti svjedočenja preživjelih žrtva.
 
Ovo je peti film u produkciji Saveza logoraša, a teme koje su do sada obrađivali su djeca logoraši, zločini HVO-a, silovanje žena i muškaraca te o samim logorima.
 
Prema raspoloživim podacima, tokom agresije na BiH preživjelo je oko 200.000, a ubijeno 30.000 logoraša.
 
U BiH je dosad registrirano 657 mjesta zatočenja, zatvora i logora, među kojima su naročito poznati Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo, Žepče  i mnogi drugi.
 
(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB