I danas nepoznata sudbina 280 nestalih iz Kotor Varoši

30 Avg 2017

I danas je nepoznata sudbina 280 Bošnjaka i Hrvata koji su nestali 1992. godine iz Kotor Varoši, a članovi njihovih obitelji okupili su se u Travniku kako bi još jednom poručili da pravda neće biti zadovoljena sve dok tijela ne budu pronađena, a svi odgovorni za ovaj zločin procesuirani.

Na tribini "Život im ne možemo vratiti - identitet moramo", održanoj u povodu Međunarodnoga dana nestalih osoba, predstavnica organizacije obitelji ubijenih i nestalih iz Kotor Varoši Munevera Avdić kazala je da, više od 20 godina od završetka rata, nema ni traga ni glasa o zarobljenim i nestalim stanovnicima Kotor Varoši.

- Od ukupnog 280 nestalih, 251 je Bošnjak, a ostalo su osobe hrvatske nacionalnosti. Sve ove godine ne znamo ni gdje su ni šta su i nadamo se da će se probuditi svijest, i kod predstavnika nadležnih instutcija i kod građana, da se ova agonija konačno završi - kazala je Avdić novinarima.

Na tribini je, među ostalim, upozoreno na dugotrajne, bolne i traumatične posljedice ratnih sukoba, a neuropsihijatrica Nihada Kurbegović-Čampara govorila je o transgeneracijskom prijenosu trauma i procesu žalovanja obitelji nestalih osoba

- Ljudi koji su izgubili voljenu osobu, a ne znaju gdje se ona nalazi, ne započinju proces tugovanja jer traže dokaz. I roditelji i djeca nestalih u ratu sve vrijeme tragaju za istinom i traže minimum, a to je da znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih, kako bi mogli početi proces tugovanja, a zatim nastaviti s normalnim životom - kazala je Kurbegović-Čampara.

Na tribini je poručeno da nestale osobe nisu samo brojke i statistički podatci, nego da su to nečija djeca, roditelji, prijatelji, odnosno građani BiH.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo