Na današnji dan: Objavljen dekret Austro-Ugarske o aneksiji BiH Istaknuto

06 Okt 2017

Na današnji dan 1908. godine Austrougarska je anektirala Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo duboku krizu u odnosima evropskih sila. Da bi bio izbjegnut rat, vodeće evropske zemlje priznale su aneksiju u martu 1909. godine.

Aneksija Bosne i Hercegovine bio je nastavak procesa koji je započet Berlinskim kongresom 1878. godine, kojim je formalno, Bosna i Hercegovina bila pod turskim suverenitetom, ali u stvarnosti, pod austrougarskom okupacijom.

Okolnosti koje su inicirale Austrougarsku na pripojenje bili su revolucionarni događaji u Osmanskom carstvu i Mladoturska revolucija u julu 1908. godine.

Pobunjenici su prilikom te revolucije, natjerali sultana da ponovo uvede stari Ustav, te sazove Parlament sa izabranim zastupnicima iz svih krajeva, što je uključivalo i Bosnu i Hercegovinu, jer je ona formalno bila dio turske teritorije.

Izbor bosanskohercegovačkih predstavnika, u Beču su shvatili kao prijetnju, te su hitno donijeli Dekret, kojim su pripojili Bosnu i Hercegovinu Austrougarskoj monarhiji.

Dekret Austrougarske o aneksiji BiH, objavljen je 6. oktobra 1908. godine.

Austro-Ugarska je 29. februara 1909. postigla dogovor sa Osmanlijskim Carstvom u kome se obavezala na isplatu 2,5 miliona turskih funti (54 miliona austro-ugarskih krunâ) u zlatu kao naknadu za aneksiju Bosne i Hercegovine.

Bosna je pod austro-ugarskom vlašću ostala sve do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

 

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo