Logo
Print this page

Saudijska podrška sigurnom okruženju u BiH

, Published in Društvo

Kraljevina Saudijska Arabija osigurala je 940.000 američkih dolara za završetak infrastrukturnih radova na lokaciji skladištenja municije Oružanih snaga BiH (OSBiH) „Krupa“ u Hadžićima, a u sklopu projekta „Explode+“, koji se realizira u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Ugovor tim povodom danas su u Sarajevu potpisali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu.

Svečani čin potpisivanja tog ugovora, kojim se na najneposredniji način doprinosi jačanju sigurnosnih standarda skladištenja municije, kao i kapaciteta na planu rješavanja viškova naoružanja, pozdravili su njegovi potpisnici i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, kao i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Saudijske Arabije u posjeti BiH.

- Danas svjedočimo izuzetno važnom danu, danu jačanja bilateralnih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine - istaknuo je saudijski ambasador u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah u izjavi za medije, navodeći da se radi o izuzetno značajnoj donaciji za BiH i njene OS.

Podsjetio je da je kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud dao direktive da se nastavi podrška Bosni i Hercegovini u svim važnijim sektorima za njen napredak i prosperitet, uključujući i oblast jačanja sigurnog okruženja.

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu je, uz zahvalnost iskazanu u povodu saudijske potpore jačanju sigurnosnog okruženja u BiH, navela kako zastarjela i nestabilna municija u BiH i dalje predstavlja prijetnju svim njenim građanima.

Istovremeno, naglasila je da UNDP radi na rješavanju tog problema u direktnoj saradnji s MOBiH-om i OSBiH, kao i nizom međunarodnih partnera, a s fokusom na rješavanje viškova nesigurne municije i unapređenju infrastrukture u skladištima municije.

Na važnost kontinuiranih aktivnosti na rješavanju viškova naoružanja u BiH ukazao je i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, izražavajući zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji, povodom najnovije donacije, kao i drugim međunarodnim partnerima - UNDP-u, OSCE-u, NATO-štabu, EUFOR-u... angažiranim na stvaranju sigurnijeg okruženja u BiH i regiji kao cjelini.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi visoku saudijsku delegaciju tokom posjete BiH, navodeći da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije radi na uspostavljanju mira i stabilnosti u svim dijelovima svijeta.

Kako je rečeno, novčani iznos od gotovo milion dolara omogućit će završetak neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije Krupa (Hadžići), te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) za koje su nadležni MOBiH i OSBiH.

Projekt "Explode+", kao multidonorsku platformu u funkciji unapređenja sigurnosnih standarda, implementiraju MOBiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

U sklopu ceremonije potpisivanja Ugovora između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i UNDP-a BiH, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović uručio je plakete i zahvalnice saudijskom ambasadoru i članovima visoke saudijske delegacije.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB