Logo
Print this page

MIZ Tuzla: Projekcija dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans „Logor“

, Published in Najave Featured

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, J.U. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i BZK 'Preporod' Općinsko društvo Tuzla, organizuju projekciju dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans „Logor“, 9. januara 2017. godine u 19,00 sati u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Film govori o događajima u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije, a projekcija će biti upriličena povodom 9. januara, Dana podsjećanja na genocid, najavljeno je iz Bošnjačke kulturne zajednice "Preporod".

U saopštenju su podsjetili da je prošlo više od 20 godina od zatvaranja koncentracionih logora za Bošnjake i Hrvate u Prijedoru te da je to bio zločin nad civilima koji je cijeli svijet podsjetio na nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata zbog čega su Prijedor i koncentracioni logori simbol stradanja civila u Bosni i Hercegovini. 

Mnoge žrtve vratile su se u svoje domove u Prijedoru, iz kojih su protjerani kada je formirana Republika Srpska, a u ovom filmu o tim danima stradanja svjedoče preživjeli logoraši i novinari koji su 1992. godine objavili šokantnu vijest da se zločini poput onih iz nacističkih logora ponovno događaju u Evropi i to su Ed Vulliamy i Penny Marshal.

Nakon projekcije bit će upriličen razgovor sa eminentnim gostima.

O filmu:

Prošlo je više od 20 godina od zatvaranja koncentracionih logora za Bošnjaka i Hrvate u Prijedoru. Bio je to zločin nad civilima koji je cijeli svijet podsjetio na nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Prijedor i koncentracioni logori su simbol stradanja civila u BiH. Mnoge žrtve vratile su se u svoje domove u Prijedoru, iz kojih su protjerani kada je formirana Republika Srpska. U ovom filmu o tim danima stradanja svjedoče preživjeli logoraši i novinari koji su još '92. godine objavili šokantnu vijest da se zločini poput onih iz nacističkih logora ponovno događaju u Evropi: Ed Vulliamy i Penny Marshal.

Ovo je priča o onome što se događalo u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije u kojoj žrtve svjedoče o bolnoj neučinkovitosti institucija međunarodnog prava. Neki koji su osuđeni za zločine, već su izdržali kazne. Postavlja se pitanje: Je li tranzicijska pravda postigla svoj cilj? Šta žrtve misle o sudskim odlukama? Je li institucionalna pravda ispunila svoju svrhu?

Produkcija: Al Jazeera Balkans i Al Jazeera Human rights & Public liberties dpt. iz Dohe

Reditelj: Nidal Magrabi

Godina proizvodnje: 2014.

Trajanje: 45 min.

Format: HD

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB