Tužilaštvo traži da se o Srebrenici izjasni sudsko vijeće Istaknuto

27 Jul 2017

Tužilaštvo za ratne zločine podnijelo je prijedlog predsjedniku Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da spise predmeta u slučaju "Srebrenica" dostavi Vijeću radi donošenja odluke povodom zahtjeva tužilaštva za nastavak krivičnog postupka, objavljeno je na sajtu tog tužilaštva.

Ovaj prijedlog podnijet je sudu odmah pošto je predsjednik Odjeljenja za ratne zločine obavijestio tužioca za ratne zločine Snežanu Stanojković da njen zahtjev za nastavak krivičnog postupka u slučaju "Srebrenica" nije potpun, budući da sudu nije dostavila akt (optužnicu), na osnovu kojeg je moguće nastaviti krivični postupak.

Stanojkovićeva je 17. jula podnijela sudu zahtjev za nastavak krivičnog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, koji je, kako se navodi u saopćenju Višeg suda, izmijenjen 19. jula, pa opet ispravljen 21. jula.

Viši sud je u utorak ukazao da je rješenjem Apelacionog suda u Beogradu 5. jula odbačena optužnica od 21. januara 2016. godine, po kojoj Tužilaštvo zahtjeva nastavak krivičnog postupka.

"Optužnica Tužilaštva za ratne zločine KTO-2/15 od 21.01.2016. godine, kao inicijalni akt za vođenje ovog krivičnog postupka odbačena je pravnosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, jer je podignuta od strane neovlašćenog tužioca. Zbog toga, navedena optužnica predstavlja formalno pravno nepostojeći akt, uslijed čega dostavljeni dopisi tužioca ne predstavljaju odgovarajući akt za nastavak ovog krivičnog postupka", navodi se u saopćenju suda.

U ovom postupku, suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. počelo je krajem prošle godine, ali je sada stopirano jer je Apelacioni sud usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine.

U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac".

Novi tužilac za ratne zločine - Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović, prenosi Tanjug.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo