Logo
Print this page

Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost

, Published in Vijesti Featured

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci večeras je otvorena izložba “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost”, autora Hikmeta Karčića.

Riječ je o jedinstvenoj izložbi zasnovanoj na pisanoj i foto dokumentaciji o stradanju Bošnjaka na najsvirepiji način u Srebrenici. Izložbu je otvorio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović, a organizator izložbe je Uprava za vanjske poslove i dijasporu u suradnji s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka i Gazi Husrev-begovom bibliotekom.

- Genocid u Srebrenici svima nama nameće obavezu da istrajemo na traženju krivične, političke i moralne odogovornosti onih koji su zločin genocida počinili, planirali, nijemo posmatrali ili pak bili nemarni prema zlu koje se činilo u njihovo ime. - istakao je između ostalog reis - ul - ulema Kavazović

Dodao je da Srbija i Republika Srpska kao i veliki dio srpskog naroda koji su najodgovorniji za ovo zlo, i dalje negiraju da se ono dogodilo i ne samo to, nego na svaki način pokazuju da čvrsto stoje iza zločina, kroz veličanje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, najodgovornijih za njegovo počinjenje.

Uprkos svemu pomirenje je i dalje temeljni cilj nas žrtava genocida, međutim do pomirenje se stiže preko istine i pravde. – naglasio je reis- ul -ulema Kavazović.

Autor izložbe Hikmet Karčić podsjetio je da je američki profesor Gregory Stanton formulisao 10 faza genocida, te da je posljednja deseta – negiranje genocida.

 U bosanskohercegovačkom slučaju možemo slobodno dodati novu fazu – trijumfalizam – slavljenje zločina. I upravo je trijumfalizam posljednja lekcija u ovoj izložbi. A jedini način borbe protiv trijumfalizma je kroz konstantno ponavljanje istine. – istakao je autor izložbe.

Karčić je također ukazao na dokument, uvršten u izložbu, tj. dopis tadašnjeg reis- ul- uleme Jakuba ef. Selimoskog 1993. Godine, u kojem on upozorava na mogućnost genocida u Srebrenici i apeluje da se grad spasi.

Izložba “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost”, autora Hikmeta Karčića, bit će postavljena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci do 9. augusta 2018. godine.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB