Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Predramazanski susreti mladih u Sisku

, Published in Magazin

U Sisku su održani Predramazanski susreti mladih na kojem su se pored domaćina iz Siska okupili mladi iz Zagreba, Ljubljane, Kozarca i Bos.Dubice.

Najveće životne izazove, iskušenja, dileme i propitivanja danas u ovom društvu i vremenu prolaze mladi koji se u vrtlogu suvremenog doba, mogućnosti i izbora često nalaze na raskrsnici puteva-kojim putem krenuti?

Mladi u Islamskoj zajednici trebaju prepoznati svog prijatelja, oslonca, instituciju i mjesto gdje će im se ponuditi sadržaji kroz koje će se izgrađivati, nadograđivati i formirati u zdrave ličnosti sa jasnim životnim ciljevima i pogledom na život, svijet i okruženje oko sebe te različite društvene pojave i okolnosti.

Mladi trebaju našu pažnju, fokusiranost, vrijeme i posvećenost jer ćemo samo na takav način kroz princip „uloženog“ moći očekivati i „dobiveno“ u obliku zdrave generacije koja će preuzeti naš emanet.

S tim mislima i željama u Sisku su održani Predramazanski susreti mladih.

Početak i „start“ okupljanja bio je Medžlis Sisak i podne-namaz nakon kojeg se riječima dobrodošlice obratio glavni imam Alem ef. Crnkić izrazivši svoje osobno zadovoljstvo što pred sobom vidi omladinu koja je najvažniji i najsnažniji dio svakog džem'ata.

Izrazivši posebnu dobrodošlicu omladini iz Kozarca i Bos.Dubice naglasio je kako moramo imati posebnog senzibiliteta i osjećaj odgovornosti za omladinu s tih područja koji trebaju biti redovni gosti na svakom našem omladinskom druženju.

Nakon podne-namaza, mladi su se zaputili prema društvenom domu Eugen Kvaternik, nedaleko od sisačkog Medžlisa gdje je bilo predviđeno druženje mladih uz edukativno-društveni i zabavni program.

Program druženja je započeo kroz učenje odlomka iz Kur'ana hfz.Amara Mujkanovića iz Zagreba, a potom je Nermina Hafizović ispred Omladinskog kluba MIZ Sisak iskazala riječi dobrodošlice poručivši da je njihov cilj bio samo jedan: uspostaviti i osnažiti naše prijateljske, bratske i sestrinske veze kroz koje će jačati svijest o sebi i pripadnost svome identitetu.

Alem ef. je još jednom poselamio pojedinačno omladinu iz svakog džem'ata pohvalivši njihov trud i vrijeme koje su odvojili da budu dio ovog druženja, mahsuz se zahvalivši omladini iz džem'ata Ljubljana koji su najviše kilometara prešli.

Prva točka programa bila je predstavljanje svakog omladinca ali na jedan neuobičajen način. Mladić ili djevojka trebali su predstaviti ne sebe već onog ili onu tko sjedi pokraj njega ili nje. Da bi se pripremili za takav način predstavljanja, dobili su 5 minuta vremena da saznaju informacije o svom (ne)poznatom prijatelju pokraj sebe.

Već u prvim minuta osjetila se atmosfera opuštanja, žamora, smijeha i razgovora što i jeste bio cilj ovakvog načina predstavljanja, da se mladi približe jedni drugima i da više znaju jedni o drugima.

Potom su uslijedila predstavljanja mladih uz šaljive komentare „slobodan je“, „nije u vezi“ pa bujrum.

Nakon toga, svi su zamoljeni da zavire ispod svojih stolica i pogledaju da li imaju kakvu poruku-ceduljicu. Naime, omladina MIZ Sisak je prilikom pripreme druženja i dolaska gostiju, nasumice odabrala stolice ispod kojih je zalijepila ceduljice sa određenim životnim pitanjima kroz koja su željela znati životni pogled i stav njihovih gostiju.

Tako su pitanja bila sljedeća: „U kojoj godini bi volio stupiti u bračnu zajednicu?“, Kakvo bi ime nadjenuo svome djetetu“?, „Koje su po tebi najvažnije osobine prilikom odabira bračnog druga?“ Da li znaš neki detalj, trenutak ili događaj iz života Božijeg poslanika Muhammeda a.s.“?

Odgovarajući na ova pitanja mladi su davali sliku o sebi odnosno kroz svoje odgovore ili stavove dobili smo dojam da pred sobom imamo zrelu i formiranu omladinu koja je svjesna izazova današnjice ali i predana u svome identitetu.

Omladinskom druženju prisustvovali su mr.sc.Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za da'wu i mladež kao i Mersad ef. Kreštić, imam u Zagrebačkoj džamiji koji je doveo jednu grupu omladinaca.

Pored njih, bili su prisutni Emil ef.Velić, imam džem'ata Kozaruša, MIZ Kozarac koji je predvodio omladinu iz MIZ Kozarac i Fikret ef. Delić, imam u MIZ Bos.Dubica predvodivši svoju omladinu.

Prigodno obraćanje mladima uputio je Mirza ef. Mešić koji je govorio kroz nadahnute savjete i smjernice mladima za njihov život ispunjen srećom, zadovoljstvom i smirajem.

Tijekom druženje održana je točka popularnog naziva „Speed dating“ kroz koju bi se slučajnim odabirom odabrao mladić i djevojka te bi se trebali jedno drugome predstaviti kroz par minuta.

Nakon ikindije-namaza, omladina je druženje nastavila kroz obilazak i šetnju gradom, a najduže je ostala zagrebačka omladina družeći se sa sisačkom omladinom u čajdžinici „Džennet“ u centru grada.

I.A.

{gallery}Sisak_Predramazanski susreti mladih{/gallery}

Rate this item
(0 votes)