Logo
Print this page

Podgorica: Klanjana dženaza za osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni prilikom arheološkog iskopavanja Hadrovića džamije

, Published in Region Featured

U podgoričkom naselju Drač, Crna Gora, na prostoru koji pripada Hadrovića džamiji, sahranjeni su posmrtni ostaci dvije nepoznate osobe, koji su pronađeni prilikom arheološkog iskopavanja ove džamije 2014. godine.

Iz Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori poručeno je da su arheološka iskopavanja pokazala da je džamija imala sve prateće objekte i poručili da će prostor, koji je "uzurpiran i nezaštićen", vratiti Islamskoj zajednici, javlja agencija Anadolija.

Glavni imam za Podgoricu i pomoćnik reisa za vakufe Džemo ef. Redžematović klanjao je dženazu zajedno sa još 20-tak pripadnika džemata. On je prisutne upoznao da je Hadrovića džamija prema priči mještana sagrađena 1771. godine.

Džamija porušena nakon rata

"Porušena je 1956. godine. Po predanju mještana, srušio je Periša Vujošević, tadašnji šef OZNA-e, koji je pokupio momke s Drača, sa kojima je to uradio. Nije istina da je džamija porušena u ratu, već nakon rata, 1956. godine. Mi smo 2014. godine poslali zahtjev za arheološkim iskopavanjima ove džamije, kako bi ustvrdili da su temelji Hadrovića džamije, za koju je postojala jedna fotografija iz 1902. godine, na kojoj je pisalo na ćirilici da nije imala minaret, a da se imam oglašavao ezanom na doksatu i da je džamija bila poput mesdžida. Kasnije se potvrdilo da je džamija imala minaret", kazao je Redžematović.

On je saopštio i da je prilikom iskopavanja pronađen bunar koji se nalazio u sklopu džamije.

"Pored temelja džamije, pronašli smo dva skeleta za koje ne znamo kome pripadaju. Ti skeleti su pohranjeni 2014. godine u javnoj ustanovi 'Muzeji i galerije Podgorica', i nisu vraćeni sve do danas. Oni nisu imali nikakvu arheološku vrijednost, a da li su imali antropološku vrijednost, to ne znamo. Vjerovatno da nisu, jer se radi o skeletima koji su sahranjeni prije nekih stotinu godina", kazao je Redžematović.

On je istakao i da je "džamija uzurpirana i od strane komšija i od strane države".

"Sve oko džamije je groblje. Mi smo sudskim organima predali tužbu protiv komšija koji su uzurpirali ovo imanje, jer je bilo 970 kvadrata površine sa haremom, a sada se vodi da ima 620 kvadrata", istakao je imam Redžematović, uz napomenu da se na mjestu gdje se nalaze temelji džamija planiralo graditi stambene jedinice.

Poručeno je da će se naredne godine krenuti sa rekonstrukcijom džamije.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB