Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U Sisku položen kamen temeljac za Islamski kulturni centar

, Published in Region Featured

U Sisku je u subotu položen kamen temeljac budućeg Islamskog kulturnog centra, četvrtog u Hrvatskoj, u prisustvu oko dvije hiljade vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja, vjerskih zvaničnika, državnih i lokalnih zvaničnika, diplomata i drugih gostiju.

Svečanost nije umanjilo ni hladno i vjetrovito vrijeme popraćeno prvim snijegom.

Pozdravljajući prisutne sisački imam Alem ef. Crnkić je istaknuo kako će novi Islamski kulturni centar, osim što će biti džamija, imati i druge društvene sadržaje koji trebaju Sisku.

"Izgradnja Islamskog kulturnog centra već je dugo vremena potreba velikog broja sisačkih Muslimana koji grad Sisak doživljavaju kao ugodno mjesto življenja. To će biti centar gdje će se u budućnosti stvarati nova prijateljstva, ali i širiti spoznaja o vrijednosti vjere i tradicije, a IKC će biti otvoren za sve plemenite i čestite ljude pozitivnih misli. Pored molitvenog prostora, IKC Sisak će ponuditi Omladinski klub, knjižnicu sa čitaonicom, kongresnu dvoranu, restoran i čajdžinicu te prostorije za različite tečajeve. Građani Siska i županije će imati privilegiju da u jednom objektu dožive, osjete i nauče sve što se tiče vjere, kulture i tradicije njihovih sugrađana" – rekao je sisački imam Alem ef. Crnkić.

"Sisak će dobiti i novu vizuru, a ovaj će centar biti otvoren za sve ljude dobre volje bez obzira na vjersku pripadnost", naglasio je.

Muftija Aziz ef. Hasanović je naglasio da je svečanost koja je okupila vjerske poglavare i političke zvaničnike potvrda visokih demokratskih vrijednosti Republike Hrvatske, koja u punini svakom čovjeku omogućuje vjerske slobode. Izrazio je mišljenje kako će novi centar koristiti svima, a ne samo muslimanima, a svojim će sadržajima obogatiti kulturni i društveni život grada.

„To je poruka istoku i zapadu, da dođu svi ovdje, kako bi mogli vidjeti da ne smeta muftija biskupu, niti biskup smeta muftiji, već su oni ruku pod ruku, zajedno u dobrim i plementim dijelima“ – dodao je muftija dr. Hasanović.

Dr. Hasanović je zahvalio izaslanicima turskog predsjednika i kuvajtskog emira, a posebno je pozdravio apostolskog nuncija u Zagrebu  D'erica i sisačkog biskupa Košića.

Čestitajući na početku radova te stotu godišnjicu priznanja islama u Hrvatskoj, prisutnima se u ime Sisačke biskupije, koja je i finansijski pomogla izgradnju centra, obratio i sisački biskup Vlado Košić. Izrazio je uvjerenje kako će sisačka džamija biti mjesto u kojem će se slaviti Bog, i mjesto susreta muslimana i kršćana.

Za muslimane je to veliki dan, kazao je reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

„Ovaj čin je naša nada u viziju boljeg svijeta, onakvog kakav bi on mogao biti, ujedinjen u dobru i zajedništvu. To je svijet u kojem ima mjesta za sve, on može biti bogatiji jer je različit, a jedan. Nositi i živjeti svoju vjeru znači u isti mah i poštovati vjeru onog do sada. Muslimani u ovoj zemlji trebaju prednjačiti u takvom manifestiranju svoje vjere svjesni njene suštine i položaja. Naša je obaveza strpljivo graditi i čuvati prijateljstvo i povjerenje među nama. Hrvatska je zrelo društvo koje pokazuje otvorenost za druge. Ubijeđen sam da će njeni muslimanski stanovnici uzvratiti na najbolji način, iskazujući odanost prema ovoj zemlji i poštivanje i razumijevanje prema svim njenim građanima" - rekao je.

 



"Iz budućeg duhovnog doma ćemo demonstrirati i iskazivati dobro, koje će poticati harmoniju i novu kvalitetu života, ne samo muslimanima u ovom gradu nego i njihovim dobrim susjedima u ovom gradu, katolicima i drugima. Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Centar, vrijedan 5,5 miliona eura, u fazama će graditi Islamska zajednica u Hrvatskoj, uz podršku prijatelja. Kuvajtski emir uputio je na svečanost svog posebnog izaslanika, kao i donaciju od 500.000 dolara za gradnju centra, a muftija Hasanović je najavio i donaciju Diyaneta.

Novi objekat, površine oko 2500 kvadratnih metara, osim molitvenog dijela, raspolagat će i brojnim drugim prostorima za kulturne, društvene i edukativne aktivnosti. Uz džamiju s velikom kupolom i minaretom, tu će biti polivalentna dvorana, biblioteka sa čitaonicom, učionice, restoran, stambeni i drugi prostori.

BIR.ba/Foto: Sisakportal.hr

 

Rate this item
(4 votes)