Logo
Print this page

Tuberkuloza u Novom Pazaru: Prekinuta nastava u Gimnaziji, oboljelo najmanje 16 učenika

, Published in Region

Zbog pojave epidemije tuberkuloze u novopazarskoj Gimnaziji prošlog petka su protestovali učenici te škole. Zvanično je potvrđeno da je najmanje šesnaest učenika oboljelo od te zarazne bolesti, a dvoje je na liječenju i opservaciju u Beogradu. Prema preporuci nadležnih, nastave u toj srednjoj školi neće biti ove sedmice, a očekivanja su da se poveća broj nosioca bacila TBC-a.

Novi Pazar je, što se tiče obolijevanja od tuberkuloze u Srbiji, u vrhu. Ove godine ima gotovo tri puta veću stopu u odnosu na cijelu državu i očekivanja su da će se javiti još oboljelih od TBC-a, ocjenjuju ljekari u Novom Pazaru.

Predstavnici nadležnih institucija iskazuju zabrinutost zbog ove pojave, jer se veliki broj oboljelih javio u osjetljivoj populaciji.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) predstavnici zdravstvenih institucija konstatuju da je Novi Pazar endemsko područje za tu bolest čiji je izvor bolestan čovjek koji širi bacile tuberkuloze.

Osim ljekara i osoblja sa Pneumoftiziološkog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazara, u borbu protiv nekada opake bolesti uključen je Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZNP), Institut za javno zdravlje Batut, Komisija za TBC i Ministarstvo zdravlja Srbije.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Hedije Alibašić tuberkuloze u Novom Pazaru je bilo ranije, i dalje će je biti, ali je problematično što se u jednom razredu Gimnazije javio veći broj oboljelih.

"U prvom krugu je verifikovano 15 oboljelih učenika, ali su se u novembru pojavila još dva učenika sa znacima oboljevanja od tuberkuloze. Kod jednog je dokazana tuberkuloza, a drugi je u opservaciji. Priča o tuberkulozi u Novom Pazaru neće da stane iz razloga što je prisutna i kod druge populacije", rekla je doktorka Alibašić navodeći primjer oboljelog trenera jednog fudbalskog kluba koji je 2000. godine pa nadalje trenirao djecu, te slučajeve babice na akušerskom odjeljenju i nastavnice osnovne škole u tom gradu.

Protest gimnazijalaca

Doktorka Alibašić, koja se dugo godina bavi problematikom TBC-a u Novom Pazaru, ukazuje da se sprovode intenzivna i istraživanja na vrhunskom nivou kako bi se utvrdili uzročnici pojave i širenja te bolesti.

Direktor novopazarske Gimnazije Nermin Dražanin je potvrdio da su nakon pregleda svih učenika škole prošle, i ponovnog pregleda u toku ove školske godine kod jednog učenika trećeg, i jedne učenice četvrtog razreda, njihovi roditelji potvrdili da su zaraženi tom bolešću. Najelitnija novopazarska srednja škola je, tvrdi Dražanin, sprovela sve mjere predviđene zakon i na osnovu naloga i preporuka nadređenih institucija.

"Želja svih nas je da ovo stanje prevaziđemo, da našim učenicima obezbjedimo kvalitetne uslove za odvijanje nastave, a sve ostalo je na struci... Svima nama je stalo do naše djece i svi zajedno, ako stanemo na jednoj strani, možemo da dođemo do rješenja", zaključio je Dražanin, uz naglasak, da niko nije rekao da situacija nije ozbiljna već da je apostrofirano da ne treba da se dižu tenzije.

Učenik trećeg razreda Gimanzije u Novom Pazaru Hamza Bošnjak (17) je sa još stotinjak drugova i drugarica protestvovao zbog pojave epidemije tuberkuloze u školi. Na protest su se odlučili, kako kaže, ne da bi napali nekog pojedinca ili odsustvovali sa nastave već "zbog straha" i "da bi stvar pokrenuli s mrtve tačke".

"Stvarno zbog velikog straha, jer situacija kada imate 17 obolelih od jedne opasne, sada manje, ali ipak smrtonosne bolesti nije vam svejedno. Nije svejedno ni učenicima, mislim da nije svejedno ni profesorima", kaže on i dodaje da je uprava škole krenula da uspunjava neke od učeničkih zahtjeva.

Očekuju, dodaje, da zajedno stanu na kraj tuberkulozi jer šteti i ugledu Gimnazije, ali i zbog svog i zdravlja svojih porodica.

"Ovo radimo zbog gimnazije, zbog grada, jednostavno zbog opšte sigurnosti", poručio je gimnazijalac odgovarajući na pitanje zbog čega su protestovali.

Gimnazijalci, koji su nakon okupljanja u školskom dvorištu, sa maskama na licima prošetali centrom Novog Pazara, i na taj način privukli pažnju građana, napravili su "selfie kod Sebilja" posvećen drugu Tariku Ž. koji je bolestan od TBC i nalazi se bolnici u Beogradu.

Novopazarci negoduju zbog ove pojave u gradu i smatraju da ima dosta faktora i traže od nadležnih da se sve ispita.

"Nisam upućen u medicinu, ali ovako lijepa zgrada, a da se to pojavi. To treba da se ispita", kaže penzioner i svršenik gimanzije prije pedeset godina Omer Tarhaniš.

Studentica Belma Muratović smatra da mjere nisu poduzete na vrijeme, nego tek nakon pojave bolesti.

"Svi učenici koji su napustili prošle školske godine nisu bili pregledani na vrijeme. I ja sam bila učenik prošle godine i nisam pregledana. Ima stotine njih koji nisu. To je moglo na razno-razne načine da se proširi. Učenici su morali sami da se organizuju", kazala je Muratović. 

Stomatolog u penziji Muharem Spica je rekao da je pojava tuberkuloze nesreća i šteta za narod jer, kako kaže, ide tamo gdje je prljavština i gdje se prenose bacilli.

"Treba da se izvrši edukacija stanovništva u smislu higijene i dobre zdravstvene zaštite", poručio je on. 

Vakcina ne štiti od tuberkuloze

Na teritoriji Novog Pazara u toku jedne godine registruje se od 50 do 55 novooboljelih od tuberkuloze. Kako ističe direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZNP) dr. Šefadil Spahić ove godine je prijavljeno 45 osoba oboljelih od tuberkuloze.

Za ovo oboljenje, navodi Spahić, ne postoje specifične mjere kao i da vakcina ne štiti od bacila TBC-a.

"Sva ta deca su vakcinisana, ali ta vakcina ne štiti od tuberkuloze veća daje da je ta klinička slika blaža. Sve te mere koje smo predložili su ispoštovane. To su higijensko-sanitarne mere, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. U ovom periodu će se te mere vršiti hlornim preparatima", kazao je Spahić dodavši da su u opštim mjerama za sprečavanje tuberkuloze predložili provjetravanje prostorija škole poslije svakog časa.

On podvlači da je "borba protiv tuberkuloze proces koji traje" i slaže se da će biti još slučajeva oboljelih.

Dr. Spahić podsjeća i da oboljela osoba bacile tuberkuloze izbacuje putem govora, kašlja, kihanja.

"U epidemiološkim istraživanjima su bitne takve osobe za koje znamo da će, ako se na vreme ne dijagnostifikuje, u toku jedne godine inficirat od 10 do 15 novih slučajeva. Od tih 15 oboljelih učenika imamo 3-4 učenika za koje sigurni znamo da su sijači bacila tuberkuloze. Imamo i odeljenja u kojima se ona pojavljuje. Za pojavu te bolesti je bitan i imuni sistem organizma", kazao je Spahić i podsjetio da je u Novom Pazaru 2002. godine bilo čak 96 novooboljelih slučajeva.

Kroz program borbe protiv tuberkuloze, Novi Pazar je kao sredina u kojoj se zadržava tuberkuloza, od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dobio opremu čime je u zadnjih nekoliko godina smanjena incidencija oboljenja.

U Srbiji smanjen broj umrlih od tuberkuloze

Tuberkuloza je u suštini hronična, zarazna bolest koja može da se javi više puta u toku života. Uzrok tuberkuloze je poseban oblik zapaljenskog procesa bakterijom koja se zova Kohov bacil ili Mycobacterium tuberculosis, koji dovodi do oštećenja tkiva.

Najčešće zahvata pluća, ali može da se širi i na  druge organe. Neliječena i neprepoznata tuberkuloza se, nažalost, najčešće završava smrtnim ishodom. Ona je vodeći uzrok smrti od svih infektivnih bolesti izazvanih bakterijama.

Tuberkuloza, poznata i kao sušica ili verem (tur.) je sve do sredine 19. vijeka bila najopasnija bolest i uzrok velikog broja umrlih u svijetu. Njemački bakteriolog Robert Koch je 1882. otkrio uzroke tuberkuloze, a antibiotik je otkriven 1946. godine.

U Srbiji je zakonska obaveza da se djeci daje BCG vakcina, tako da većina beba već u porodilištu dobije tu vakcinu.

Srbija danas spada u Evropske zemlje sa niskimm opterećenjem tuberkulozom (ispod 20 prijavljenih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika).

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlj Srbije "Batut" u 2015. godini je zabilježeno 889 oboljelih od tuberkuloze, što čini stopu od 13 prijavljenih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika.

U Batutovim epidemiološkim podacima za 2015. godinu se zapaža da je smanjenjen broj umrlih od tuberkuloze u odnosu na prethodnu godinu za 35 posto, ali i značajno povećao broj umrlih od drugih bolesti za vrijeme liječenja tuberkuloze za 27 procenata. Među onima koji su umrli od drugih bolesti, 66 procenata je osoba starijih od 65 godina, 20 posto je oboljelih od malignih bolesti i 10 posto oboljelih od dijabetesa.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB