Logo
Print this page

Reisu-l-ulema u službenoj posjeti Mešihatu IZ u Republici Sloveniji

, Published in Region Featured

U petak i subotu, 9. i 10. decembra 2016. godine, reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović u pratnji direktora Uprave za vjerske poslove mr. Nusreta Abdibegovića i šefa kabineta Rifata Fetića, boravio je u dvodnevnoj službenoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Reisu-l-ulema Kavazović održao je hutbu u Ljubljani u kojoj je naglasio da je živjeti moralno i potpuno jasno i otvoreno zagovarati ono čemu nas uči naša vjera, obrazac po kojem mi muslimani u Evropi imamo šansu da budemo razumljeni i prihvaćeni. Naravno, povjerenje drugih se mora zaslužiti. Nije li Allahov Poslanik upravo to savjetovao jednom od svojih ashaba koji ga je upitao za najbolje postupke u islamu, kako to prenosi Abdullah b. Amr: „Da pomogneš siromasnima i da nazivaš selam (širiš mir), kako onome koga poznaješ, tako i onome koga ne poznaješ.“ (Buhari, Isti'zan, 10)

Istina, uvijek će biti onih koji će rušiti mostove koje budemo gradili s našim okruženjem. No, to nas ne smije obeshrabriti u našoj postojanosti, kako nas je Poslanik, a.s., učio. Mi bosanskohercegovački muslimani mogli bismo biti uzor i primjer kako se nosi svoj teret. Iskušenja su mnoga, ali i Božije obećanje uvijek stoji na kraju našeg puta. Allah neće dozvoliti da trud vjernika propadne, bilo muškarca ili žene, stoji u Kur'anu. Ovdje, braćo i sestre, imate svoj dom i utočište. Ovdje podižete svoje porodice u miru i harmoniji sa sredinom u kojoj živite. Ako budete našli mira u svom srcu naći ćete mira i u srcima drugih ljudi. Ako u vama bude ljubavi za drugoga bit će i razumijevanja za vas. Nemojte nikada zaboraviti savjete koje nam je dao Vjerovjesnik, a.s.: najbolji od vas je onaj koji najviše koristi ljudima. Natjecati se u dobru i dobročinstvu je smisao naše vjere. Ovdje gradite džamiju, zajedno sa vašim muftijom. To je vaša zajednička kuća, dom za generacije koje će se ovdje roditi i po kojoj će ih poznavati. Ovo je blagoslovljeno vrijeme za ovu zajednicu i ovu generaciju muslimana. Nemojte propustiti  priliku da budete dio ovog blagoslovljenog trenutka, svjetlosti koja se ukazala na ovom obzorju, između ostalog kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon džume-namaza reisu-l-ulema Kavazović susreo se imamima Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji. U svom obraćanju zahvalio se imamima za trud kojeg ulažu u svome radu. Kazao je da je misija IZ da ujedinjuje ljude. Kazao je da zna da su muslimani u Sloveniji u epohalnom projektu kojeg prati. Sretni ste da možete biti dio ovog velikog projekta izgradnje džamije. Buduće generacije će vas prepoznavati po tom projektu. Islamska zajednica u Sloveniji je dobar predstavnik islama u Evropskoj uniji i vi možete pomoći i nama u BiH na putu ka Evropi, između ostalog kazao je reis Kavazović.

U nastavku direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović održao je radni sastanak sa imamima gdje se razgovaralo o njihovom radu, mektebskoj nastavi, džematu itd.

Povodom završetka prve faze izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani i džamije, Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji organizirao je svečanu večeru na kojoj su bili prisutni imami, članovi Mešihata, članovi Sabora IZ u Sloveniji, vakifi, donatori i aktivisti. Tom prilikom prisutnima se u ulozi domaćina obratio muftija prof. dr. Nedžad Grabus. U svom obraćanju govorio je o projektu izgradnje džamije, trenutnom stanju i planovima za budućnost. Izrazio je svoju zahvalnost Rijasetu IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom za pomoć prilikom izgradnje džamije. Posebnu zahvalnost uputio je Državi Katar bez čije pomoći i podrške bi bilo teško realizirati projekat ljubljanske džamije.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović kazavši da je projekat izgradnje džamije u Ljubljani veoma važan za kompletnu Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji. Vidno zadovoljan sa postignutim rezultatima, u svom obraćanju želio je ohrabriti vodstvo Islamske zajednice u Republici Sloveniji kao i sve imame, donatore i aktiviste da nastave zacrtanim putem do što brže realizacije ovog epohalnog projekta. Obećao je da će Islamska zajednica u BiH stalno biti, kao što je bila do sada, uz projekat izgradnje najzapadnije džamije koju gradi organizirana Zajednica.

U subotu, 10. decembra delegacija Rijaseta IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom mr. Huseinom Kavazovićem, u pratnji domaćina muftije prof. dr. Nedžada Grabusa i generalnog sekretara Nevzeta Porića posjetila je gradilište Islamskog kulturnog centra, a nakon toga susrela se sa ljubljanskim nadbiskupom njegovom ekselencijom gospodinom Stanislavom Zoretom. Tim povodom reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se za korektnu suradnju sa Islamskom zajednicom u Sloveniji te pomoć i podršku koju Katolička crkva nudi u radu i djelovanju IZ u Sloveniji. Nadbiskup Zore je izrazio svoje zadovoljstvo zbog korektne i kvalitetne suradnje sa Islamskom zajednicom. Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na poboljšanju zajedničkih vrijednosti kao što su porodica, razumjevanje različitosti i suživot među ljudima, a sve to s razlogom da bi ojačali društvo u cijelini. Muftija Grabus upoznao je reisu-l-ulemu da Islamska zajednica u Sloveniji na lokalnom nivou više od trideset godina surađuje sa Katoličkom crkvom, jer se muslimanska vjeronauka izvodi u prostorijama Katoličke crkve u Portorožu, donedavno se isvodila u Izoli itd. Kazao je da je izuzetno zadovoljan nivoom suradnje sa Katoličkom crkvom kao i da smo u IZ svjesni historijske uloge Katoličke crkve u Sloveniji. Potcrtao je činjenicu da IZ nije misionarska zajednica te da brine o ljudima koji su rođeni u muslimanskim porodicama i kojima pomažemo da očuvaju svoj vjerski i kulturni identitet.

Delegaciju Islamske zajednice primio je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. Nakon izražene dobrodošlice ljubljanskog gradonačelnika reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se g. Jankoviću za pomoć i podršku koju je svesrdno iskazao muftiji Grabusu i Islamskoj zajednici u procesu pridobivanja građevinske dozvole za izgradnju džamije u Ljubljani. Muftija Grabus tom prilikom kazao je da je g. Janković odigrao ključnu ulogu u procesu izgradnje džamije prisjetivši se određenih trenutaka koji su bili presudni u procesu izgradnje džamije. Kazao je da je g. Janković uvijek reagirao na pravilan način koji je hrabrio kako nas u Islamskoj zajednici tako i ljude iz njegove administracije koji su ponekada imali sumnje u sami proces rješavanja pitanja izgradnje IKC.   

Nevzet Porić

Image Gallery

{gallery}4414{/gallery}
Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB