Logo
Print this page

IZ Makedonije osudila napad: Na zidu džamije u Gostivaru iscrtan krst

, Published in Region Featured

Nepoznati počinici krajem prošle sedmice su na zidu stare Sahat džamije u Gostivaru iscrtali krst, a taj vandalski čin osudila je Islamska zajednica u Makedoniji istakavši da vlasti zanemaruju rasvjetljavanje slučaja, javlja agencija Anadolija (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saoštilo je da je incident u nedjelju prijavila Islamska zajednica u Gostivaru, gradu 65 jugozapadno od Skoplja.

Makedonski MUP je naveo da su nepoznati počinioci na zidu džamiju iscrtali krst koristeći boje i da je policija pokrenula istragu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Makedonije Sulejman Rexhepi osudio je napad na džamiju istakavši da nadležni organi zanemaruju rasvjetljavanje slučaja, jer su od napada prošla već tri dana, a još uvijek nisu pronađeni počinioci.

Istakao je da je riječ o političkim igrama kako bi se stvorio međuvjerski sukob i odvukla pažnja s trenutne političke krize u zemlji.

Apelovao je na muslimane u toj zemlji da ne potpadaju pod razne provokacije tokom "teške situacije u kojoj se nalazi zemlja".

"Živimo multikulturalnom i multietničkom društvu i da bismo živjeli u ovoj sredini, moramo se držati islamskih principa", rekao je Rexhepi u izjavi za AA.

Napad na džamiju osudila je i Turska demokratska partija Makedonije (TDP).

"Bezobrazni počinioci ovim činom pokušavaju izazvati neslogu među vjerama i narodima koji su stoljećima živjeli složno u Gostivaru", naveli su iz TDP-a.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB