Logo
Print this page

Svečano potpisan ugovor o izgradnji Islamskog kulturnog centra u Sisku

, Published in Region

Nakon uspješno provedenog postupka pozivnog konkursa u kojem je učestvovalo 12 firmi iz Hrvatske i odabira firme Gradnja Osijek, u ponedjeljak 15. maja 2017. svečano je potpisan ugovor o izgradnji budućeg Islamskog kulturnog centra Sisak u hotelu Panonija.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su članovi Mešihata IZ-e u Hrvatskoj na čelu sa muftijom dr.Azizom ef. Hasanovićem, zamjenik gradonačelnice grada Siska Marko Kričko, predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić, penzionisani imami, članovi IOM-a Sisak, bivši predsjednici IOM-a Sisak i mnogi drugi.

Ugovor je također potpisan sa Zajednicom ponudilaca, odnosno stručnim nadzorom.

U uvodnom obraćanju predsjednik MIZ Sisak g. Edin Safić upoznao je prisutne sa planom aktivnosti oko izdavanja projektno-tehničke dokumentacije te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u proteklom periodu s posebnom zahvalom muftiji Hasanoviću na najvećem doprinosu u dijeljenju suvlasničke zajednice kao i dipl. ing. Irhadu Meheljiću kao voditelju projekta IKC-a Sisak.

Glavni imam sisački Alem ef. Crnkić naglasio je kako je potpisom ugovora i skorim početkom gradnje budućeg centra nastupilo novo poglavlje u životu sisačkih muslimana te dodao kako je to, nakon osnivanja Islamske zajednice, najvažniji događaj za muslimane.

Podsjetio je prisutne na simboliku mjesta održavanja ovog značajnog trenutka, hotela Panonije odakle datira fotografija iz 1970-tih godina, prvih godina od osnivanja Islamske zajednice u Sisku koju je posjetio tadašnji reis-ul-ulema Sulejman Kemura gdje se održavala prigodna svečanost.

Izražavajući zahvalnost svima onima koji su dali svoj obol i doprinos u proteklom razdoblju razvoja Islamske zajednice, glavni imam Alem ef. Crnkić se posebno zahvalio svome prethodniku Fuadu ef. Karagi, predsjedniku MIZ Sisak Edinu Safiću koji je ugradio svoje kvalitete u rad Islamske zajednice, Irhadu Meheljiću kao voditelju projekta ali i muftiji Hasanoviću nazvavši ga istinskim liderom Islamske zajednice.

Završio je sa porukom izvođačima radova da budu mnogo više od poslovnih partnera na putu koji je pred nama, uzajamno povjerenje, otvorenost, iskrena komunikacija i zajednički dogovor neka budu vodeće odlike naše buduće suradnje.

Voditelj projekta Irhad Meheljić izvijestio je kako je Islamska zajednica, iako nije u sistemu javne nabave, na kurs pozvala 14 građevinskih firmi, od kojih se njih 12 odazvalo i dalo ponude. Nakon korigovanih ponuda, u najuži krug su ušle kompanije “Gradnja” i “Tehnika“, da bi na kraju kao najpovoljnija bila izabrana osječka građevinska firma.

G.Meheljić je predstavio proces konkursnog postupka zaključivši kako su do posljednjeg trenutka bili rukovođeni postavljenim kriterijima i parametrima po kojima su odabrali glavnog izvođača odnosno firmu Gradnja Osijek.

Zamjenik gradonačelnice grada Siska g. Marko Krička pozdravio je novu fazu koja nagovještava dugo iščekivani početak gradnje buduće džamije rekavši kako se to zaista dugo čekalo, a predsjednica Županijske skupštine g. Ivanka Roksandić izrazila je želju i uvjerenje da će Islamski kulturni centar oplemeniti taj dio grada ali i cjelokupan grad novom dimenzijom.

Prisutnima se kratko obratio ispred Zajednice ponudilaca stručni nadzor g. Mladen Hranilović poručivši kako će postupak izgradnje budućeg IKC-a Sisak pratiti pod budnim okom, strogo i stručno.

Objekat društvenog interesa

Zorislav Šmit, direktor firme Gradnja Osijek zahvalio je na ukazanom povjerenju te poručio kako za njih gradnja budućeg IKC-a Sisak predstavlja izazov ali i odgovornost jer je objekat kompleksan i zanimljiv.

Zahvaljujući podršci i razumijevanju lokalnih vlasti, sve je spremno za gradnju centra. To je jedini vjerski objekt koji je zbog svog sadržaja od Vlade RH proglašen objektom od društvenog interesa. Budući da će objekt imati kulturne, vjerske i karitativne sadržaje, on će predstavljati novu kvalitetu za grad Sisak, kojem će dati i novu vizuru.

Cijela islamska zajednica u zemlji stoji iza tog projekta, koji je za nas prioritet”, poručio je muftija i predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović.

Muftija je naglasio kako će IKC Sisak biti između ostalog i džamija ali će ponuditi popratne sadržaje za sve sugrađane koji će u centru prepoznati destinaciju i ugodno mjesto.

Ugovor su potpisali predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Sisku Edin Safić, direktor osječke “Gradnje” Zorislav Šmit, te za stručni nadzor Mladen Hranilović.

Radio BIR/medzlis-sisak.net

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB