Logo
Print this page

Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu

, Published in Region

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnolološkog razvoja Republike Srbije predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao relevantnu instituciju koja može doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja na bosanskom maternjem jeziku.

"Bošnjački narod u Sandžaku, koji čini brojčanu manjinu u Republici Srbiji, predstavlja dio jedinstvenog nacionalnog korpusa s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. U skladu s tim, Bošnjaci u Srbiji smatraju i osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju maticu", saopćeno je iz BNV-a.

U cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja Bošnjaka na maternjem bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se intenziviraju aktivnosti na uspostavljanju obrazovne saradnje, kako bi se izvršile sve neophodne pravne i političke radnje za potpisivanje bilateralnoga sporazuma između Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva civilnih poslova u okviru kojeg postoji sektor za pitanje obrazovanja.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, kako je navedeno iz tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, predložilo i teme koje su od posebnog značaja u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, a koje će biti osnova za pregovore i pripremu buduće saradnje.

U pismu, koje je predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin uputio srbijanskom ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću, kao osnova za buduće pregovore predloženo je između ostalog unaprjeđenje svih nivoa obrazovanja na bosanskom jeziku, od predškolskog do visokog, izrada i uvoz udžebenika za nastavu na bosanskom, usavršavanje nastavnog kadra za nastavu na bosanskom, akademska razmjena, kao i organiziranje naučnih i drugih skupova i promocija posvećenih nacionalnom obrazovanju Bošnjaka na bosanskom jeziku i očuvanje nacionalnog identiteta.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), odnosno Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, prema zakonski propisima predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti obrazovanja, kulture, obavještavanja na jeziku nacionalne manjine i službene upotrebe jezika i pisma, učestvuje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih oblasti i osniva ustanove, privredna društva i druge organizacije iz ovih oblasti.

AA

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB