Logo
Print this page

Počinje restauracija hamama i Čaršijske džamije u Prištini

, Published in Region Featured

U cilju očuvanja i prenošenja kulturnog nasleđa na buduće generacije danas je potpisan Memorandum o razumevanju za obnovu hamama u Prištini, koji će realizovati Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), a u pripremi je i memorandum za obnovu Čaršijske džamije, javlja agencija Anadolija.

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva kulture, omladine i sporta, opštine Priština i TIKA-e.

Istovremeno, odloženo je potpisivanje memoranduma za obnovu Čaršijske džamije, zbog toga što je Islamska zajednica Kosova, kao vlasnik džamije, tražila izmjenu nekih detalja iz memoranduma.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o regulisanju zgrade hamama i njegovog dvorišta, generalni sekretar Ministarstva kulture Veton Firzi zahvalio je koordinatoru TIKA-e i gradonačelniku Prištine na pomoći i saradnji u procesu očuvanja i zaštite kulturnog naslijeđa.

“Zadovoljan sam što u okviru naših programskih politika u vezi kulturnog nasleđa nastavljamo saradnju kako sa TIKA-om, tako i sa opštinom, na očuvanju i konzervaciji objekata kulturnog naslijeđa u opštini Priština, kao i širom Kosova”, kazao je Firzi.

Najstarija džamija na Balkanu, izgrađena oko 1392. godine

Gradonačelnik opštine Priština Shpend Ahmeti je naveo da je Čaršijska džamija najstariji objekat kulturnog naslijeđa u Prištini, a ujedno i najstarija džamija na Balkanu, koja je izgrađena oko 1392. godine. Ahmeti je naveo da je opština, prije njegovog dolaska na poziciju gradonačelnika, potrošila 500 hiljada eura na renoviranje te džamije, ali da nije uspela da završi radove, pa je s toga tražena pomoć od TIKA-e. Opština je, dodao je, odavno tražila pomoć TIKA-e i za restauraciju gradskog hamama.

“Hamam je u lošem stanju, a doveli smo i eksperte iz Turske kako bismo spasili šta se spasiti može, jer je jedan deo oštećen projektom promjene destinacije tog objekta u Neolitski muzej, koji je bilo nepravedan i pogrešan. Taj objekat treba sačuvati kao kulturno naslijeđe i vratiti ga u javni prostor koji će se koristiti za konferencije, izložbe, diskusije, dakle posjećivaće se kao stari objekat”, kazao je Ahmeti.

On je zahvalio TIKA-i na stalnoj pomoći i na drugim projektima, kao što su pojedine škole, Centar za Daunov sindrom i kutak sa igračkama u gradskom parku.

Koordinator TIKA-e za Kosovo Burak Hasan Ceran istakao je da sadašnji izgled hamama i Čaršijske džamije kvario imidž grada.

“Sada ćemo početi radove na projektovanju i restauraciji tih objekata u skladu sa njihovim poreklom, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i opštinom Priština, te uz pomoć eksperata Kosovskog instituta za zaštitu spomenika. Smatramo da je jako važno da ovi objekti ponovo budu deo društva i kulturnog turizma u Prištini”, kazao je on.

Takođe je poručio da TIKA želi da, osim restauracije ovih objekata, prenese i iskustvo turskih eksperata domaćim ekspertima.

(AA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB