Logo
Print this page

Turski imam hutbe i predavanja paralelno održava i znakovnim jezikom za gluhe

, Published in Svijet Featured

Imam Šehidske džamije u turskom gradu Kutahya Ahmet Aydin vaz, odnosno hutbu tokom džuma-namaza petkom paralelno održava i znakovnim jezikom za gluhe osobe.

U okviru projekta Uprave za vjerske poslove Republike Turske, imam Aydin je u Obrazovnom centru u Kutahyi naučio znakovni jezik i aktivno ga koristi u svojim obraćanjima vjernicima.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija (AA), imam Aydin ističe da već godinu aktivno koristi znakovni jezik i da, pored hutbi, gluhe osobe podučava i učenju Kur'ana.

„Već imam nekoliko polaznika koji uče Kur'an. Shvatio sam da su takve osobe u podređenom položaju, pa sam odlučio da im posvetim više pažnje. Tužan sam bio kada vidim izraz lica gluhih ljudi koji ne razumiju moju hutbu, a sada uz Božju pomoć sam i to prevazišao“, kazao je Aydin.

Emrah Eker je nagluha osoba koja izražava zadovoljstvo činjenicom da može razumjeti hutbu imama Aydina.

„Džuma-namaz klanjam svakog petka, ali nisam nikada razumio hutbu koja je sastavni sio namaza. Sretan sam da naš imam ima razumijevanja i da više nemam taj problem“, istakao je Aydin.

I Mevlit Dede ističe kako je gluh od rane mladosti i kako je sretan da nakon mnogo godina može razumjeti vjerska predavanja imama Aydina.

„Ranije smo beskorisno sjedili i nismo ništa razumjeli, ali sada smo sretni da je imam riješio taj naš problem. Učimo dove za njega“, naglasio je Dede.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB