Logo
Print this page

Palestinska djevojčica puštena iz izraelskog zatvora

, Published in Svijet

Palestinska porodica al-Wawi i predstavnici grupa za ljudska prava strpljivo su čekali na kontrolnoj tački Jbara u blizini Tulkarema. Nakon što je provela dva i po mjeseca u zatvoru, 12-godišnja djevojčica, najmlađa zatvorena Palestinka, napokon je puštena na slobodu.

Dok ju je porodica grlila, djevojčica obučena u rozu majicu, borila se da ne zaplače, ne rekavši ni riječi.

D* je uhapšena 9. februara ublizini ilegalnog naselja Karmei Tzur, sjeverno od njenog grada Halhum. Sada, kada je puštena na uslovnu slobodu, D je odslužila više od polovine svoje kazne od četiri i po mjeseca u izraelskom zatvoru po optužbi za pokušaj ubistva i nelegalnog posjedovanja noža.

Porodica se žalila nakon što je zatvorena, poziviajući se na međunarodne konvencije i izraelski zakon koji zabranjuje zatvor za djecu mlađu od 14 godina.

Majci nije bilo dozvoljeno da vidi kćerku

D je prvo dijete u njenoj porodici od šest djevojčica i tri dječaka koja je bila u zatvoru. Njen otac Ismael al-Wawi radio je u Izraelu više od 25 godina, sve dok vlasti nisu ukinule njegovu radnu dozvolu na dan kada je ona uhapšena.

Prema zapisima izraelskog vojnog suda, D je došla u naselje sa nožem sakrivenim ispod školske uniforme.

To nije bilo nalik na nju, rekli su njeni roditelji. Kako dodaju, D je većinu vremena provodila igrajući se sa svojim rodicama.

„Čak se u sudnici igrala. Igrala se sa lisicama. Čak joj je sudija rekao da prestane“, prisjeća se njena majka Sabha.

„Prije hapšenja, jednom sam čula djevojčice kako pričaju o napadima nožem. D i njena starija sestra rekle su jedna drugoj 'ako ti iko kaže da sam uradila nešto slično, molim te nemoj vjerovati, nikada nikoga ne bih napala'“, dodaje majka.

Više od mjesec dana nakon incidenta, Sabhi je napokon dozvoljeno da vidi svoju kćerku, ali im je fizički kontakt bio zabranjen.

Iako je D oslobođena, njena porodica je uzdrmana zbog gubitka Ismaelovog posla, što je bio jedini izvor prihoda za njih. Oni također moraju platiti 2.000 dolara kazne koju je naredio sud.
(Al Jazeera)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB