Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Dan bijelih traka: Simbol genocida nad nesrbima u Prijedoru

, Published in Svijet

Godišnjica genocida nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora obilježava se 31. maja, jer su na taj dan 1992. godine srpske vlasti preko lokalnog radija izdale naredbu da nesrbi nose bijele trake.

Dan bijelih traka počeo se obilježavati 2012. godine, u Prijedoru, a danas se obilježava u gotovo svim gradovima širom BiH, ali i u svijetu.

- Na Trgu djece Sarajeva akcija povodom obilježavanja Dana bijelih traka

Akcija "Zajedno protiv fašizma!“ danas će biti upriličena na Trgu djece Sarajeva povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

Građanima Sarajeva bit će podijeljene bijele trake kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke.

- Ovo je bio jedan od najočitijih primjera fašističkog režima provedenog od policijskih, vojnih i paravojnih struktura u Prijedoru - saopćili su organizatori.

U sklopu akcije na Trgu djece Sarajeva bit će postavljena tabla na koju će građani upisivati svoje poruke, a po završetku akcije tabla će biti darovana nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

- Akcija u Tuzli

Omladinski pokret "Revolt" i građanska inicijativa "Jer me se tiče" pozivali građanke i građane da obilježe 31. maj - Dan bijelih traka, a svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju na trgu kod "Ismeta i Meše" u Tuzli.

Organizatori pozivaju i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava.

"Prije 24 godine prijedorski nesrbi su se morali 'označiti' bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina", poručuju iz Omladinskog pokreta "Revolt".

- U Zagrebu podjela bijelih traka u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane

Manifestacija 'Dani bijele trake u Zagrebu', koja je započela tribinom "Ubijenoj djeci Prijedora" i premijerom dokumentarnog filma "Lijepo selo" autora Kemala Pervanića, završava danas na Trgu bana Jelačića.

Aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruga građanima će ovom prilikom dijeliti bijele trake i edukativni materijal, najavljeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Aktivistima će se u obilježavanju sjećanja na civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini, na Trgu bana Josipa Jelačića pridružiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

- Bijeli čaršafi u Sisku

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježava Dan bijelih traka.

Savez će u jutarnjim satima izvjesiti bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, a zatim će, u saradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i podrškom svih bošnjačkih asocijacija Grada Siska i Sisačko-moslovačke županije, i u Republici Hrvatskoj, u Gradu Sisku, obilježiti Dan bijelih traka.

Obilježavanje u Republici Hrvatskoj će početi mimohodom kroz grad Sisak, a nakon toga će biti upriličena tribina o temi genocida u Prijedoru, izložba fotografija sa ekshumacije masovne grobnice "Tomašica" i projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Pored predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, na tribini će se obratiti i predstavnici Sisačko-moslovačke županije, Grada Siska, Islamske zajednice i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, uime svih nevinih i ubijenih žrtava rata 1992-1995., nastaviti i ustrajati u obilježavanjima i podsjećanjima na genocid i etnogenocid u Bosni i Hercegovini, a koji je, bez ikakve sumnje, počinjen u prijedorskoj regiji, saopćeno je iz ovog saveza.

- Društvene mreže

Obilježavanju Dana bijelih traka pridružili su se i korisnici društvenih mreža, koji poručuju da se ne smije zaboraviti zločin u kojem je ubijeno 3.173 civila.

BIR/Agencije

Rate this item
(0 votes)