Logo
Print this page

Saudijska Arabija objavila da je presrela raketu ispaljenu na Meku (VIDEO)

, Published in Svijet Featured

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi iz Jemena lansirali su u četvrtak balističku raketu prema Meki, svetom muslimanskom gradu, objavila je saudijska državna agencija SPA, prenosi Reuters.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja je uključena u rat u Jemenu uništila je raketu 65 kilometara od Meke i gađala mjesto odakle je ona lansirana.

Husi su potvrdili lansiranje balističke rakete Burkan-1 na Saudijsku Arabiju, u saopštenju koje je objavila njihova zvanična agencije u petak, ali su naveli da je meta bio međunarodni aerodrom "King Abdulaziz" u Jeddahu, najprometniji u zemlji.

General Ahmed Asiri, glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, optužio je Iran i Hezbollah da podržavaju pobunjenike i treniraju ih da koriste tehnologiju koja omogućava ovakve napade.

Također je najavio osvetničke napade na ovu grupu.

Pokret Husi kontrolira velike dijelove sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu, zajedno sa saveznicima, snagama lojalnim bivšem predsjedniku Ali Abdullah Salehu.

Tenzije u Jemenu su porasle nakon što je Saleh smijenjen 2012. godine, a na njegovo mjesto je došao predsjednik Abd Rabbu Mansour Hadi, kojeg je podržavala Saudijska Arabija.

Husi, koji imaju podršku Irana, 2014. godine su preuzeli kontrolu na Sanom, a nakon toga nad velikim dijelovima zemlje, dok je Hadi pobjegao u egzil.

U martu 2015. godine koalicija je izvela prve zračne udare.

Gotovo 10.000 ljudi je ubijeno od početka sukoba, uključujući 3.800 civila, podaci su Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB