Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Cavusoglu: Sigurnost i stabilnost BiH je i stabilnost Turske

, Published in Svijet

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da pitanje sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine predstavlja i pitanje sigurnosti Turske.

Šef turske diplomacije danas se u Ankari sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka turski ministar Cavusoglu istakao je kako je sa bosanskohercegovačkim kolegom Crnatkom razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima, sa akcentom na jačanje saradnje između dvije zemlje.

Cavusoglu je kazao kako će i dalje biti aktivna trilaterala Turska-BiH-Srbija i Turska-BiH-Hrvatska koja za cilj ima saradnju za sigurnost i stabilnost u regiji Zapadnog Balkana.

Ističući kako je na današnjem sastanki razgovarano i o mogućim zajedničkim potezima kada su u pitanju aktivnosti terorističke organizacije FETO u BiH, Cavusoglu je naglasio da Turska od bratske i prijateljske Bosne i Hercegovina u nastavku procesa očekuje poduzimanje određenih mjera u tom kontekstu.

“FETO ne predstavlja samo prijetnju Turskoj, već je i BiH zemlja meta te terorističke organizacije zbog strategije infiltriranja FETO članova u javne institucije. Sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine je i naša sigurnost i stabilnost“, poručio je šef turske diplomacije.

On je izrazio zadovoljstvo nedavnim prihvatanjem zahtjeva BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Na upit novinara da komentira operaciju oslobađanja sirijskog grada Rakka od terorista ISIS-a, Cavusoglu je kazao kako je stav Turske po tom pitanju od početka jasan i da je neophodno izraditi kvalitetan plan faze nakon završetka te operacije.

Naglasivši kako je Turska od početka ukazivala da je pogrešno u operaciju u Rakki ulaziti sa pogrešnim grupama, a posebno terorističkim grupama, Cavusoglu je kazao da je tokom nedavne posjeti Ankari načelnik Generalštaba američke vojske Joseph Dunford kazao da će snage YPG, odnosno sirijski ogranak PKK-a, učestvovati samo u opsadi Rakke, ali ne i ulaziti u grad.

“Nadamo se da će naši saveznici održati riječ. Mi uvijek držimo do riječi koju damo i poduzimamo potrebne mjere. U konačnici se u saradnji lokalnih snaga i specijalnih jedinica koalicije može izvesti uspješna operacija. To bi dobilo podršku i lokalnog stanovništva, ali ulazak terorista YPG-a u grad bi mogao dovesti do toga da tamošnji narod stane uz ISIS. Ne smijemo taj narod ostaviti da bira između dva đavola“, kazao je Cavusoglu.

Podsjetivši da zvaničnici SAD tvrde da nisu naoružavali teroriste YPG-a, Cavusoglu je kazao kako je poznato da SAD to čini još od sukoba u Kobaniju i da je dio tog naoružanja zaplijenjen u Turskoj tokom operacija protiv PKK-a.

“YPG i PKK su ustvari jedno i nema tu razlike. Neka nas niko ne uvjerava u suprotno. Mi znamo istinu, a SAD griješi naoružavanjem terorista“, kazao je Cavusoglu.

Osvrnuvši se i na operacije protiv ISIS-a u susjednom Iraku, Cavusoglu je kazao kako su u toku kontakti i kako Turska želi da se nepotrebne tenzije diplomatski riješe, jer Turska Irak vidi kao bratsku zemlju.

Na upit novinara Cavusoglu je komentirao i tenzije između Turske i Njemačke, a kazao je da Njemačka uvijek podržava inicijative koje su protiv Turske, a da se danas u Njemačkoj nalazi više od 4.000 terorista PKK čije je izručenje Turska zatražila.

“Nije slučajno da svi teroristi biraju Njemačku. To je zemlja koja je sada otvorila vrata i teroristima FETO-a. Njemačka je zemlja koja najviše podršava teroriste koji provode svoje terorističke aktivnosti u Turskoj. Zato mi reagiramo, a i njihove izjave jasno ukazuju na postojanje skrivene i nedobronamjerne namjere“, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da te tenzije nemaju veze sa njegovim dijalogom sa njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom i da će primiti njemačkog kolegu kada za to bude imao vremena. Dodao je da Zapad mora prevazići praksu da se smatra “velikim“ i da u Tursku može ići kada poželi, već da mora shvatiti da i turski zvaničnici rade i da je i njihova agenda bitna.

“Kada želite sastanak, to ćete uraditi kada meni bude odgovaralo. Naći ćemo neku sredinu. Naše evropske kolege to moraju shvatiti već jednom. Moraju se riješiti shvatanja da su oni zemlje prvog, a mi i Balkan drugog reda. Ja sam uvijek spreman na sastanke, ali moraju nas poštivati i smatrati ravnopravnim“, poručio je Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rate this item
(0 votes)